Індуцибельна синтаза монооксиду азоту - її роль у формуванні постекстракційних ускладнень при експериментальному цукровому діабеті - Ганчев, Кирило Сергійович; Абрамов, Андрій Володимирович; Ганчев, К. С.; Абрамов, А. В. (My University, 2017)
Мікроангіопатія, гіперглікемія, імунодефіцит, гіпосалівація, нейротрофічні розлади, що розвиваються при цукровому діабеті, стають у хворих патогенетичними чинниками розвитку захворювань порожнини рота та формування ускладнень при хірургічних втручаннях. Метою дослідження було встановити особливості змін показників експресії індуцибельної синтази монооксиду азоту у тканинах пародонту щурів із експериментальним стрептозотоциновим діабетом у різні періоди (1-а, 7-а та 14 доба) після екстракції першого нижнього моляру. Проведення експериментального дослідження на 120 щурах дозволило встановити, що екстракція зубу у контрольних тварин призводить до поступового збільшення показників експресії iNOS у пародонті з 1-ї до 7-ї доби. На 14-ту добу показники експресії iNOS знижуються, але залишаються достовірно вищими, чим до екстракції. Експериментальний цукровий діабет призводить до суттєвого збільшення «фонової» експресії iNOS. Видалення у них зубу супроводжується масивним «лавиноподібним» збільшенням вмісту та концентрації iNOS в тканинах пародонту з 1-ї до 7-ї доби після екстракційного періоду із підтриманням високої експресії ізоформи та її розповсюдженістю у пародонті до 14-ї доби. Микроангиопатия, гипергликемия, иммунодефицит, гипосаливация, нейротрофические нарушения, которые развиваются при сахарном диабете, становятся у больных патогенетическими причинами заболеваемости ротовой полости и формирования осложнений при хирургических вмешательствах. Целью исследования было установить особенности изменений показателей экспрессии индуцибельной синтазы монооксида азота в тканях пародонта крыс с экспериментальным стрептозотоциновым диабетом в разные периоды (1-й, 7-й и 14-й день) после экстракции первого нижнего моляра. Проведение экспериментального исследования на 120 крысах позволило установить, что экстракция зуба у контрольных животных приводит к постепенному увеличению показателей экспрессии iNOS в пародонте с 1-го по 7-й день. На 14-й день показатели экспрессии iNOS снижаются, но остаются достоверно более высокими, чем до экстракции. Экспериментальный сахарный диабет приводит к значительному увеличению «фоновой» экспресии iNOS. Удаление у них зуба сопровождается массивным «лавиноподобным» увеличением содержания и концентрации iNOS в тканях пародонта с 1-го по 7-й день послеэкстракционного периода с поддержанием высокой экспрессии изоформы и ее распространенности в пародонте до 14 дня. Microangiopathy, hyperglycemia, immunodeficiency, hyposalivation, neurotrophic disorders which develop in the course of diabetes mellitus make a basis for diseases of oral cavity and complications after surgical operations. The aim of research was to establish the peculiarities of inducible nitric oxide synthase expression in the rats with experimental diabetes mellitus. We measured the indices of inducible nitric oxide synthase expression in the periodontal tissue at the 1st, 7th and 14th day after mandibular 1st molar extraction. Experimental research on 120 rats shows that tooth extraction in control animals leads to gradual increase of iNOS expression indices in periodontum from the 1st to 7th day. By the 14th day indices of iNOS expression decrease, but still remain reliably higher than before the extraction. Experimental diabetes mellitus manifests with significant increase of basal iNOS expression. Tooth extraction in these animals is accompanied by massive increase of iNOS content and concentration in periodontal tissues from the 1st to 7th day of post-extraction period. High expression and distribution of iNOS isoform maintain in periodontal tissue up to 14th day.
Индуцибельная синтаза монооксида азота – ее роль в формировании постэкстракционных осложнений при экспериментальном сахарном диабете
Keywords: індуцибельна синтаза монооксиду азоту; постекстракційні ускладнення; експериментальний цукровий діабет; щури; индуцибельная синтаза монооксида азота; постэкстракционные осложнения; экспериментальный сахарный диабет; крысы