Використання опитувальників для визначення ризику загострень та оцінювання якості життя у хворих на ХОЗЛ - Перцева, Т. О.; Михайліченко, Д. С.; Перцева, Т. А.; Михайличенко, Д. С.; Pertseva, T. O.; Mihailichenko, D. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Багато досліджень підтверджують, що, поділяючи хворих на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) на групи А–D за запропонованими редакцією GOLD опитувальниками, отримують суперечливі дані. З метою визначення найбільш інформативного опитувальника для оцінювання ризику загострень у хворих на ХОЗЛ і впливу хвороби на якість життя (ЯЖ) у 78 амбулаторних хворих вивчений рівень ЯЖ і вплив ХОЗЛ на стан здоров’я за допомогою стандартизованих опитувальників CAT, CCQ, SGRQ та mMRC. Встановили, що поділ хворих на групи за CAT, CCQ і SGRQ відповідав класифікації GOLD 2013. Найбільш вірогідно групи відрізнялись за результатами анкети САТ, за результатами mMRC лише групи А і В відрізнялись вірогідно. Це свідчить, що найбільш інформативною для стратифікації хворих на ХОЗЛ щодо визначення майбутніх ризиків загострення є анкета CAT, порівнюючи з mMRC і CCQ, використання mMRC є доцільним лише при низькому ризику загострень. У хворих із високим ризиком загострень ЯЖ вірогідно гірше, ніж у хворих із такою самою виразністю симптомів і низьким ризиком загострень. Многие исследования подтверждают, что при распределении больных хронической обструктивной болезнью лёгких (ХОБЛ) на группы А–D по предложенным редакцией GOLD опросникам получают противоречивые данные. С целью определения наиболее информативного опросника для оценки риска обострений у больных ХОБЛ и влияния болезни на КЖ у 78 амбулаторных больных ХОБЛ изучили уровень КЖ и влияния ХОБЛ на состояние здоровья с помощью стандартизированных опросников CAT, CCQ, SGRQ и mMRC. Установили, что распределение больных на группы по CAT, CCQ и SGRQ соответствует классификации GOLD 2013. Наиболее достоверно группы отличались по САТ, по mMRC достоверно отличались только группы А и В. Это свидетельствует о том, что наиболее информативной для классификации больных ХОБЛ и определения будущих рисков является анкета CAT, по сравнению с mMRC и CCQ, использование mMRC целесообразно только при низком риске обострений. У больных с высоким риском обострений КЖ достоверно хуже, чем у больных с такой же выраженностью симптомов и низким риском обострений. Aim. to determine the most informative and simple questionnaire for assessment of the exacerbations risk, health status and quality of life in COPD patients. Methods and results. We examined 78 patients with stable COPD. Participants completed the following questionnaires: CAT, CCQ, SGRQ and mMRC. The most significant differences between groups were according to the CAT results. Patients distribution into groups according to the results of CAT, CCQ and SGRQ corresponded to the GOLD 2013 classification. Only A and B groups significantly differed according to the results of mMRC .Conclusion. The most informative questionnaire for COPD patients classification, and for future risks identifying was CAT, compared with mMRC and CCQ. mMRC can be used only at low risk of exacerbations. Quality of life was significantly worse in patients with high risk of exacerbations than in patients with the same severity of symptoms and low risk of exacerbations.
Использование опросников для определения рисков обострения и оценки качества жизни у больных ХОБЛ
Questionnaires usage in the risks of exacerbation determination and quality of life evaluation in COPD patients
Keywords: ХОЗЛ; анкетування; якість життя; фактор ризику; ХОБЛ; анкетирование; качество жизни; факторы риска; COPD; Questionnaires; Quality Of Life; Risk Factors