Експериментальне дослідження специфічної фармакологічної дії комбінованого гелю "Артпромент®" - Шпичак, О. С.; Тихонов, О. І.; Тихонов, А. И.; Shpychak, О. S.; Tikhonov, O. I. (ЗДМУ, 2014)
Особливо актуальним є питання кваліфікованої медичної допомоги у спортивній медицині, оскільки значна кількість травм у більшості спортсменів супроводжується нестерпним болем, запальними ураженнями суглобів і навколосуглобових м’яких тканин внаслідок травматичних ушкоджень, для лікування яких застосовують засоби місцевого призначення. З метою здійснення доклінічних досліджень із вивчення специфічної фармакологічної дії розробленого гелю «Артпромент ®» провели експеримент на 24 статевозрілих щурах-самцях. Протягом роботи використали фармакологічні, фізіологічні, інструментальні методи та методи математичної статистики. У результаті виявили виражену знеболювальну, місцевоанестезуючу та протинабрякову дії. Це дає можливість рекомендувати розроблений препарат для подальшого вивчення з метою створення лікарського засобу для місцевого лікування травматичних пошкоджень опорно-рухового апарату. Особенно актуальным является вопрос квалифицированной медицинской помощи в спортивной медицине, поскольку значительное количество травм у большинства спортсменов сопровождается невыносимой болью, воспалительными заболеваниями суставов и околосуставных мягких тканей вследствие травматических поражений, для лечения которых используют средства местного назначения. С целью проведения доклинических исследований по изучению специфического фармакологического действия разработанного геля «Артпромент®» выполнен эксперимент на 24 половозрелых мышах-самцах. В ходе работы использовали фармакологические, физиологические, инструментальные методы и методы математической статистики. В результате определили выраженное обезболивающее, местноанестезирующее и противоотечное действия. Это дает возможность рекомендовать разработанный препарат для дальнейшего изучения с целью создания лекарственного средства для местного лечения травматических поражений опорно-двигательного аппарата. Aim.The question of the qualifi ed medical care in sports medicine is particularly topical since a signifi cant number of traumas in most of the sportsmen is accompanied with intolerable pain, infl ammatory diseases of joints and paraarticular soft tissues as a result of traumatic injuries. Mostly local application of medicines are used for their treatment. Methods and results. The purpose of the study was conducting the preclinical study of the specifi c pharmacological action of «Artproment®» gel. 24 mature male mice were use as the object/model of the research. Pharmacological, physiological, instrumental methods of research and methods of mathematical statistics have been used. As a result, the expressed analgesic, local anesthetic and anti-edema actions have been found. Conclusion. It allows to recommend this medicine for further study with the purpose of creation of the local medicine for treating traumatic injuries of the locomotor system organs.
Экспериментальное исследование специфического фармакологического действия комбинированного геля «Артпромент®»
The experimental study of the specifi c pharmacological action of «Artproment®» combined gel
Keywords: травми органів рухового апарату; знеболювальна дія; місцевоанестезуюча дія; протинабрякова дія; спортивна медицина; спортивна травма; травмы органов двигательного аппарата; обезболивающее действие; местноанестезирующее действие; противоотечное действие; спортивная медицина; спортивная травма; Sports Injuries; Analgesic; Local Anesthetic; Decongestants; Sports Medicine