Комплекс заходів профілактики алкоголізму на рівні первинної медичної допомоги - Децик, О. З.; Карпінець, І. М.; Карпинец, И. М.; Detsyk, O. Z.; Karpinets, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Показано, що з метою профілактики і зниження рівня зловживання алкоголем для запобігання шкоди, пов’язаної зі вживанням алкоголю у суспільстві, необхідно запроваджувати скринінг і консультації на первинній ланці охорони здоров’я, механізми реалізації яких наведено у запропонованій удосконаленій моделі профілактики алкоголізму. Встановлено, що стандартизовані скринінгові програми (зокрема AUDIT) є нескладними для використання та інтерпретації, а тому можуть бути застосовані на рівні первинної медичної допомоги і сприятимуть виявленню хворих на ранніх стадіях. Доведено, що лікареві загальної практики/сімейної медицини слід надавати короткотермінові інформаційні та навчальні консультації не тільки особам, які вживають спиртні напої зі шкодою для здоров’я, але й їх родинам і близьким як головному мотиваційному чинникові звернення по фахову допомогу. Показано, что с целью профилактики и снижения уровня злоупотребления алкоголем для предупреждения вреда, связанного со злоупотреблением алкоголем в обществе, необходимо внедрять скрининг и консультации на первичном уровне здравоохранения, механизм реализации которых представлен в предложенной усовершенствованной модели профилактики алкоголизма. Установлено, что стандартизированные скрининговые программы (в частности AUDIT) не сложные для использования и интерпретации, вследствие чего могут внедряться на уровне первичной медицинской помощи и способствовать выявлению больных алкоголизмом на ранних стадиях. Доказано, что врачу общей практики/семейной медицины необходимо оказывать короткие информационные и обучающие консультации не только лицам, употребляющим алкогольные напитки с вредными последствиями, но и их родственникам и близким как главному мотивационному фактору обращения за профессиональной помощью. It is shown that in order to prevent and reduce alcohol abuse for the prevention of harm associated with alcohol drinking in society, it is necessary to implement screening and counselling in primary health care, the mechanisms of which are represented in the proposed upgraded model of prevention of alcoholism. Was established that standardized screening programs (including AUDIT) is a straightforward to use and interpret, and therefore can be applied at the primary care level, and will contribute to identify patients in the early stages. It is proved that physicians should be given short informational and educational counselling not only to persons with harmful use of alcohol, but also their families and friends as the main motivational factor to apply to professional care.
Комплекс мероприятий профилактики алкоголизма на уровне первичной медицинской помощи
Alcoholism prevention complex in primary health care
Keywords: алкоголізм; профілактика; лікар загальної практики/сімейної медицини; алкоголизм; профилактика; врач общей практики/семейной медицины; alcoholism; prevention; physician