Прогностична значущість Р-селектину і sST2 у пацієнтів з множинною мієломою - Панасенко, Марія Олександрівна; Самура, Борис Борисович; Доценко, Сергій Якович; Panasenko, M. O.; Samura, B. B.; Dotsenko, S. Ya. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – визначити прогностичну цінність біомаркерів Р-селектину і sST2 у виникненні кардіоваскулярних подій у пацієнтів із множинною мієломою. Матеріали та методи. У дослідження залучили 67 пацієнтів із діагнозом множинна мієлома в стадії повної або часткової ремісії, середній час спостереження за пацієнтами становив 14,0 (11,4–19,1) місяця. В плазмі крові визначали рівень циркулюючих Р-селектину і sST2 за допомогою імунохемілюмінесцентного методу. Результати. Протягом спостереження у 18 (26,9 %) хворих зафіксували 36 кардіоваскулярних подій, а також 2 смерті, що не мали зв’язку з серцево-судинними подіями. Під час дослідження пацієнтів госпіталізували 10 разів через виникнення кардіоваскулярної патології. Хворі на множинну мієлому з кардіоваскулярними подіями мали вищі значення медіани біомаркерів Р-селектину (р < 0,01) і sST2 (р = 0,018) порівняно з пацієнтами без кардіоваскулярних подій. of multiple myeloma patients. Materials and methods. Levels of P-selectin and sST2 were after anticancer treatment in a total of 67 multiple myeloma patients. The median follow-up duration of the censored cases was 14.0 (11.4–19.1) months. A total of 4 deaths occurred during the follow-up period. ELISA method for measurements of circulating level of P-selectin and sST2 was used. Results. During follow-up, 36 cardiovascular events and 2 deaths unrelated to cardiovascular events were recorded in 18 (26.9 %) patients. During the study, patients were hospitalized 10 times due to cardiovascular disease. At baseline patients with MM and cardiovascular events which appeared during the observation period had higher levels of P-selectin (P < 0.01), sST2 (P = 0,018), compared to patients without cardiovascular events.
Prognostic value of P-selectin and sST2 in patients with multiple myeloma
Панасенко М. О. - ORCID ID: 0000-0002-2619-3846; Самура Б. Б. - ORCID ID: 0000-0002-4311-1806; Доценко С. Я. - ORCID ID: 0000-0002-6584-4154.
Keywords: P-селектин; sST2; кардіоваскулярні події; множинна мієлома; виживання; прогноз; P-selectin; cardiovascular risk; multiple myeloma; survival; prognosis