Вікова лектингістохімічна характеристика суглобового хряща щурів - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Апт, Ольга Анатоліївна; Камишна, Вiта Анатолiївна (Warsaw: Scientific Educational Center, 2017)
На теперішній час, незважаючи на значний фактичний матеріал, питання про будову суглобової капсули, суглобового хряща, суглобової поверхні залишається суперечливим (Sandell, 2001; Rivas R., 2002; Horky Т., 2002, 2004). Принциповим є те, що майже усі запропоновані терміни відносно будови суглобу наводяться без вказування віку, що викликає непорозуміння і протиріччя при описі одних і тих же структур. Протиріччя в описі будови суглобів у людини обумовлено відсутністю можливості прослідкувати етапи морфогенезу суглобів у зв‘язку з наявністю супутньої патології та тривалим часом, який прходить від смерті до забору матеріалу. Тому вивчення закономірностей розвитку і будови суглобів в нормі можливо тільки в експерименті на лабораторних тваринах. Отримані експериментальні дані можуть слугувати підґрунтям для вивчення будови суглобів у людини. On the basis of the conducted complex of research methods (macro-microscopic, histological, histochemical, lectinhistochemical and immunohistichemical) the features of morphogenesis of rats’ knee-joint from a moment of birth up to 120-th day of life are analysed. It is settled that articular cartilage after birth is passed by three stages of maturation: foetal, juvenil and definitive. It is settled that level of expression of receptors to peanut lectin on the chondrocytes’ cytoplasm membrane reflects the degree of chondrocytes` cytoplasm vacuolisation in the process of cartilage development. Changes in expression of receptors to peanut agglutinin and to wheat germ agglutinin reflect the process of mineralization and development of subchondral bone.
Keywords: knee joint; articular cartilage; chondrocyte; lectins’ receptors; hydrocarbonate residuals