Досвід організації медичної допомоги студентам у віці 16-21 років з первинною артеріальною гіпертензією - Іванько, Олег Григорович; Товма, Анастасія Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
воєчасна діагностика та лікування первинної артеріальної гіпертензії (АГ) у молодих осіб має велике значення для запобігання ускладнень захворювання і передчасної смерті у дорослому віці. Метою роботи є розробка організаційних принципів діагностики, профілактики та лікування первинної АГ на засадах щорічних профілактичних медичних оглядів студентів та подальшого спостереження їх у профілакторії за участю медичного персоналу кафедр педіатричного та терапевтичного профілю. Щорічно в Запорізькому державному медичному університеті у студентів-першокурсників під час профілактичного огляду вимірюється артеріальний тиск (АТ). Підставою для медичного обстеження стають значення АТ вище 75-ої центилі (120/70 мм рт. ст.). Діагноз АГ підтверджується добовим моніторуванням АТ (ДМАТ) і поглибленим клініко-лабораторним та інструментальним обстеженням.
Keywords: тези доповідей