Взаємозв’язок показників ліпідного спектра, стану кардіогемодинаміки та маркерів імунозапальної активації у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом - Михайловська, Наталія Сергіївна; Олійник, Тетяна Вікторівна; Михайловская, Н. С.; Олейник, Т. В.; Mykhailovska, N. S.; Oliynyk, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Наявність гіпотиреозу у хворих на ішемічну хворобу серця сприяє її прогресуванню. З метою дослідити особливості змін показників ліпідного спектра, стану внутрішньосерцевої кардіогемодинаміки, маркерів імунозапальної активації та їхніх взаємозв’язків у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом обстежені 64 хворі. За допомогою імуноферментного аналізу вивчили рівні гормонів гіпофізарно-тиреоїдної ланки, концентрацію фактора некрозу пухлини-α, С-реактивного білка, ендотеліну-1, інгібітора тканинного активатора плазміногену-1, неоптерину. За допомогою еходопплеркардіографії вивчили структурно-функціональні особливості серця. Встановили, що у хворих на ішемічну хворобу серця, коморбідну з гіпотиреозом, спостерігається більша виразність ліпідних порушень, структурна перебудова серця у вигляді збільшення кінцево-діастолічного об’єму, кінцево-діастолічного тиску, маси та індексу жорсткості міокарда на тлі імунозапальної активації та ендотеліальної дисфункції. Виявлені кореляційні зв’язки маркерів імунозапальної активації та дисфункції ендотелію з показниками ліпідного спектра та структурно-функціонального стану серця. Наличие гипотиреоза у больных ишемической болезнью сердца способствует её прогрессированию. С целью исследовать особенности изменений показателей липидного спектра, состояния внутрисердечной кардиогемодинамики, маркеров аутоиммунной активации и их взаимосвязь у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом обследовано 64 больных. С помощью иммуноферментного анализа изучены уровни гормонов гипофизарно-тиреоидного звена, концентрация фактора некроза опухоли-α, С-реактивного белка, эндотелина-1, ингибитора тканевого активатора плазминогена-1, неоптерина. С помощью эходопплеркардиографии изучены структурно-функциональные особенности сердца. Установлено, что у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом, наблюдается большая выраженность липидных нарушений, структурная перестройка сердца в виде увеличения конечно-диастолического объёма, конечно-диастолического давления, массы и индекса жёсткости миокарда на фоне иммуновоспалительной активации и эндотелиальной дисфункции. Выявлены корреляционные связи маркеров иммуновоспалительной активации и дисфункции эндотелия с показателями липидного спектра и структурно-функционального состояния сердца. Presence of hypothyroidism in patients with coronary heart disease contribute to its progression. Aim. Study purpose was exploring the features of changes in lipid profile, cardiac hemodynamics status, autoimmune activation markers and their relationships in patients with coronary heart disease, accompanied with hypothyroidism. Methods and results. 64 patients were examined. The levels of thyroid-pituitary hormones, concentration of tumor necrosis factor-α, C-reactive protein, endothelin-1, an inhibitor of plasminogen activator-1, neopterin were examined by ELISA. Structural and functional heart features were studied with doppler echocardiography. It was found that patients with coronary heart disease, accompanied with hypothyroidism, had more expressed lipid disorders, heart restructuring such as increased end - diastolic volume, end - diastolic pressure, myocardial mass and stiffness index on the background of immunoinflammatory activation and endothelial dysfunction. Conclusions. It was found correlation between markers of endothelial dysfunction immunoinflammatory activation and lipid profile, heart structural and functional state.
Взаимосвязь показателей липидного спектра, состояния кардиогемодинамики и маркеров иммуновоспалительной активации у больных ишемической болезнью сердца, коморбидной с гипотиреозом
Relationship between lipid profile, cardiac hemodynamics status and autoimmune activation markers in patients with ischemic heart disease, accompanied with hypothyroidism
Keywords: ліпіди; ремоделювання серця; гемодинаміка; біологічні маркери; ішемічна хвороба серця; гіпотиреоз; липиды; ремоделирование сердца; гемодинамика; биологические маркеры; ишемическая болезнь сердца; гипотиреоз; Lipids; Cardiac Remodeling; Hemodynamic; Biological Markers; Coronary Disease; Hypothyroidism