Современные подходы к ранней диагностике ревматоидного артрита - Рекалов, Д. Г.; Медведчук, Г. Я.; Свистун, С. И.; Шевченко, М. В.; Рекалов, Дмитро Геннадійович; Медведчук, Галина Яківна; Свистун, Сергій Іванович; Шевченко, Марина Василівна (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Наведені сучасні дані стосовно діагностики ревматоїдного артриту (РА). Обгрунтовано ефективність застосування артросонографії для діагностики перших симптомів захворювання. Проведено дослідження 23 пациєнтів з РА із різними термінами хвороби. Результатами роботи є дані, що свідчать про перевагу внутрішньо суглобових та позасуглобових запальних змін в уражених суглобах над дегенеративними. Приведены современные данные касающиеся диагностики ревматоидного артрита (РА). Обоснована целесообразность и эффективность применения артросонографии для выявления ранних симптомов заболевания. Проведено исследование 23 пациентов с РА различными сроками заболевания. Результаты работы продемонстрировали преобладание внутрисуставных и внесуставных воспалительных изменений в пораженных суставах над дегенеративными. Modern information is resulted touching diagnostics of Rheumatoid Arthritis (RA). Expedience and efficiency of application of sonography of joints is grounded for the exposure of early symptoms of disease. Research of 23 patients is conducted with RA by the different terms of disease. Our results showed predominance of intraarticular and extraarticular inflammatory changes in the staggered joints above the degenerative ones.
Keywords: ревматоїдний артрит; сіновіт; ревматоїдний фактор; ерозії; артросонографія; ревматоидный артрит; синовит; ревматоидный фактор; эрозии; артросонография; rheumatoid arthritis; synovitis; rhematoid factor; erosions; (ultra)sonography of joints