Діагностика гострого дивертикуліту товстої кишки та його гнійно-деструктивних ускладнень - Милиця, Костянтин Миколайович; Тимчук, О. Б.; Казаков, Віталій Сергійович; Mylytsia, M. M.; Tymchuk, O. B.; Kazakov, V. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначити діагностичну ефективність клініко-лабораторних та інструментальних методів дослідження для виявлення ускладнень дивертикулярної хвороби товстої кишки (ДХ ТК) – гострого дивертикуліту з гнійно-деструктивними проявами. Матеріали і методи. Здійснили ретроспективний аналіз даних клініко-лабораторної та інструментальної діагностики 655 хворих із діагнозом ДХ ТК, що ускладнена гострим дивертикулітом із гнійно-деструктивними проявами. Результати. Клінічна та лабораторна діагностика гострого дивертикуліту товстої кишки та його гнійно-деструктивних ускладнень дає змогу визначити це захворювання як найбільш імовірне серед інших гострих запальних захворювань органів черевної порожнини. Чутливість цих методів щодо виявлення ускладнених форм не перевищує 51,2 %. УЗД органів черевної порожнини має високу чутливість (95,3 %) і специфічність (99,6 %) щодо діагностики гострого дивертикуліту товстої кишки та його деструктивних ускладнень (чутливість – 88,7 %, специфічність – 99,7 %), може бути провідним методом верифікації цих станів. КТ органів черевної порожнини, що має зіставні показники діагностичної ефективності, можна застосовувати як метод другої лінії, коли дані УЗД суперечливі та немає клініки необмеженого перитоніту. Aim. To determine the diagnostic effectiveness of clinical, laboratory and instrumental methods for detecting acute diverticulitis and its perforation complications. Materials and methods. Retrospective analysis of clinical, laboratory and instrumental diagnostics of 655 patients with a diagnosis of “acute diverticulitis”, and evaluation of its diagnostic accuracy. Results. Clinical and laboratory diagnosis of acute diverticulitis and its perforated forms allows to suspect this disease as the most likely among other acute inflammatory diseases of the abdomen; at the same time, the sensitivity of these methods for detecting complicated forms does not exceed 51.2 %. Abdominal ultrasound diagnostic has a high sensitivity of 95.3 % and specificity of 99.6 % in the diagnosis of acute diverticulitis and its complications: sensitivity of 88.7 %, specificity of 99.7 %, and could be a leading method verification of this disease. Abdominal CT, which has similar accuracy, could be used as a second-line method in cases of unclear ultrasound data and absence of a free peritonitis clinic.
Diagnosis of acute diverticulitis colon and its purulent – destructive complications
Милиця М. М. - ORCID ID: 0000-0002-7307-6079; Казаков В. С. - ORCID ID: 0009-0001-3065-5871.
Keywords: товста кишка; дивертикуліт; ускладнення; діагностика ускладнень; colon; diverticulitis; complications; diagnosis of complications