Морфогенез лімфоїдної тканини щитоподібної залози у ранньому віці за умов експериментального пренатального антигенного навантаження - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Чайковський, Ю. Б.; Федосеева, О. В.; Чайковский, Ю. Б.; Fedosieieva, O. V.; Chaikovsky, Yu. B. (My University, 2021)
У сучасній світовій літературі велика увага приділяється питанням загального впливу інфекційного навантаження на імунну систему організму, і, як наслідок, розвитку автоімунних станів щитоподібної залози. Т-лімфоцити є основними ефекторами адаптивної імунної системи і мають вирішальне значення для захисту організму від патогенних інфекційних збудників. Особливу увагу в цьому питанні привертає до себе вплив різноманітних чинників на організм вагітної, тобто пренатальна неспецифічна дія зовнішніх інфекційних антигенів на організм, які б мали віддалені прояви після народження. Мета – експериментально встановити особливості морфогенезу лімфоїдної тканини щитоподібної залози у ранньому постнатальному періоді онтогенезу за умов пренатальної дії стафілококового анатоксину.

В современной мировой литературе большое внимание уделяется вопросам общего воздействия инфекционной нагрузки на иммунную систему организма, и, как следствие, развитию аутоиммунных состояний щитовидной железы. Т-лимфоциты являются основными эффекторами адаптивной иммунной системы и имеют решающее значение для защиты организма от патогенных инфекционных возбудителей. Особое внимание в этом вопросе привлекает к себе влияние различных факторов на организм беременной, то есть пренатальное неспецифическое действие внешних инфекционных антигенов на организм, которые имеют отдаленные проявления после рождения. Цель – экспериментально установить особенности морфогенеза лимфоидной ткани щитовидной железы в раннем постнатальном периоде онтогенеза в условиях пренатального действия стафилококкового анатоксина.

In modern world literature, much attention is paid to the general impact of the infectious load on the immune system of the body, and as a consequence, the development of autoimmune conditions of the thyroid gland. T-lymphocytes are the main effectors of the adaptive immune system and are critical for the body's defense against pathogenic infectious agents. Particular attention in this matter is attracted by the influence of various factors on the body of a pregnant woman, that is, the prenatal nonspecific effect of external infectious antigens on the body, which have distant manifestations after birth. The aim – to establish experimentally the features of the morphogenesis of the thyroid lymphoid tissue in the early postnatal period of ontogenesis under conditions of prenatal action of staphylococcal toxoid.
Морфогенез лимфоидной ткани щитовидной железы в раннем возрасте в условиях экспериментальной пренатальной антигенной нагрузки
Morphogenesis of the lymphoid tissue of the thyroid gland at an early age under conditions of experimental prenatal antigenic load
Keywords: щитоподібна залоза; стафілококовий анатоксин; щури; імунологічна реактивність; щитовидная железа; стафилококковый анатоксин; крысы; иммунологическая реактивность; thyroid gland; staphylococcal toxoid; rats; immunological reactivity