Дивертикул Ценкера. Ендоскопічні методи лікування. Z-POEM та комбінований метод Z-POEM як оптимальний метод ендоскопічного лікування дивертикула Ценкера великих розмірів - Кіосов, Олександр Михайлович; Денисенко, О. О.; Гулевський, С. М.; Новохатній, П. В. (Всеукраїнська асоціація ендоскопістів, 2019)
Доброякісні підслизові новоутворення стравоходу зустрічаються рідко - менш ніж в 0.5-0.8% випадків усіх підслизових новоутворень стравоходу. По гістологічній будові це частіше усього лейоміоми (65%), кісти 10%, GIST 5%. зернисто-клітині пухлини 5%, запальні фіброзні поліпи 5%, фіброми, ангіоми та ліпоми 1%. Ендоскопічна тунельна резекція в підслизовому шарі - нова техніка резекції підслизових пухлин, шляхом створення підслизового тунеля, вона базується на техніці пероральній ендоскопічної міотомії (peroral endoscopic myotomy - POEM ) при ахалазії стравоходу.
Keywords: матеріали симпозіуму; ендоскопія