Вплив важких металів на формування антибіотикорезистентності екологічних бактерій - Матильонок, Тетяна Юріївна; Пахомов, О. Є.; Поліщук, Наталія Миколаївна; Жеребятьєв, Олександр Сергійович (My University, 2021)
Стійкість мікроорганізмів до антибіотиків є критичною, невпинно зростаючою проблемою сьогодення для всього світу. Особливу небезпеку для здоров’я людини складають антибіотикорезистентні штами навколишнього середовища. В літературних джерелах виділяється ряд важливих причин виникнення резистентності бактерій до антибіотиків, серед яких одними із найважливіших чинників слугують важкі метали. Адже, забруднення навколишнього середовища важкими металами призводить не лише до розвитку стійкості бактерій до цих же металів, але, що вкрай критично, є причиною виникнення антибіотикорезистентності серед екологічних бактерій. Бактерії можуть розвинути різноманітні механізми стійкості, опосередковані хромосомними мутаціями або поглинанням генів резистентності за допомогою мобільних генетичних елементів, таких як плазміди чи транспозони. Тому, широкомасштабне екологічне дослідження навколишнього середовища на наявність важких металів являється головним компонентом для збереження сталості екосистеми та здоров’я людини.
Keywords: важкі метали; антибіотикорезистентність; генетичні мобільні елементи; плазміди; навколишнє середовище