Перспектива розвитку системи моніторингу для визначення впливу забруднення навколишнього середовища на особливості захворюваності на псоріаз у населення Запорізької області - Соколовська, Ірина Анатоліївна (Запоріжжя, 2016)
Актуальність. Одним із факторів забруднення навколишнього середовища міста Запоріжжя є аерогенні викиди та атмосферні опади, які містять токсиканти. Основні джерела надходження забруднювальних речовин в атмосферне повітря представлені промисловими підприємствами міста та автотранспортом. Незважаючи на те, що більшість підприємств нашого міста працює не на повне завантаження оснащення, а іноді взагалі простоює, гострота питання про якість атмосферного повітря залишається актуальною. Тому, метою нашого дослідження було на основі соціально-гігієнічного моніторингу визначити особливості захворюваності псоріазу у населення Запорізької області. Матеріали та методи. Для проведення експерименту було досліджено 315 хворих на псоріаз, у т.ч. 109 жінок та 196 чоловіків. Учасниками стали хворі у віці від 18 до 65 років з різних районів області. У всіх пацієнтів отримано інформовану згоду на участь у наукових дослідженнях. Також були використані статистичні дані захворюваності псоріазом по районах за 2012 - 2013 роки. Методи, використані в дослідженні: гігієнічні, клініко-лабораторні, функціональні, епідеміологічні, статистичні.