Аналіз випадку успішного лікування тяжкої завезеної тропічної малярії - Богдан, І. І.; Рябоконь, Олена Вячеславівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В умовах сьогодення малярія є актуальною проблемою не лише для ендемічних для цієї інфекції регіонів, але й для неендемічних країн, що пов’язано зі значним розширенням міжнародних зв’язків та ризиком завезення малярії. Мета дослідження – проаналізувати випадок успішного лікування тяжкого перебігу малярії, викликаної Pl. Falciparum. Матеріал і методи. В роботі проведено аналіз архівної історії хвороби пацієнта 26 років, який перебував на лікуванні в КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня ЗОР» з діагнозом тропічна малярія. Отримані результати. За результатами аналізу архівної історії хвороби було встановлено, що хворий Г., 26 років, надійшов в реанімаційне відділення 13.01.17 р. на 12-й день хвороби у тяжкому стані зі скаргами на температуру до 39°С, виражену слабкість, світлобоязнь, болі в животі, водянисті випорожнення до 5 разів, виражені міальгії, потемніння сечі. За тиждень до захворювання протягом 2-х місяців знаходився у у Судані, відзначав укуси комарів, хіміопрофілактику не отримував.
Keywords: тези доповідей