Особенности распределения опухоль-ассоциированных макрофагов в менингиомах головного мозга - Вотева, В. Е.; Вотєва, Ванда Євгенівна; Voteva, W. E. (Полтава: УМСА, 2015)
Резюме. С целью определения наличия и особенностей распределения опухоль-ассоциированных макрофагов (ОАМ) в менингиомах головного мозга было проведено иммуногистохимическое исследование операционного материала 30 случаев менингиом, из которых 20 случаев были представлены grade I менингиомами и 10 случаев – grade III. Установлено, что ОАМ встречаются как в доброкачественных, так и в анапластических менингиомах, при чем их количество достоверно отличается в различных вариантах доброкачественных менингиом. Анапластические менингиомы характеризуются выраженной диффузной инфильтрацией ОАМ, с наибольшим количеством в рецидивирующих опухолях. Достоверных отличий при сравнении количества ОАМ в менингиомах grade I и grade III нам установить не удалось. Резюме. З метою визначення наявності і особливостей розподілу пухлино-асоційованих макрофагів (ПАМ) в менінгіомах головного мозку було проведене імуногістохімічне дослідження операційного матеріалу 30 випадків менінгіом, з яких 20 випадків становили grade I менінгіоми і 10 випадків – grade III. Встановлено, що ПАМ зустрічаються як в доброякісних, так і в анапластичних менінгіомах, при чому їх кількість достовірно відрізняється у різних варіантах доброякісних менінгіом. Анапластичні менінгіоми характеризуються вираженою дифузною інфільтрацією ПАМ, з найбільшою кількістю в рецидивуючих пухлинах. Достовірних відмінностей при порівнянні кількості ПАМ в менінгіомах grade I та grade III нам встановити не вдалося. Abstract. Immunohistochemical study was performed on 30 cases of surgically treated meningiomas in order to determine the presence and peculiarities of tumor-associated macrophages (TAM) distribution in meningiomas of the brain. According to the WHO criteria (2007) 20 cases comprised grade I meningiomas, corresponding to 6 meningothelial meningiomas, 6 transitional, 6 fibroblastic and 2 angiomatous, grade III meningiomas consisted of 10 cases. The age range was 25 to 67 years. Immunostaining of macrophages was performed with the anti-CD68 antibody (Clone PG-1, ready-to-use). TAM were enumerated under 600Ч magnification within 10 fields. Statistical significance was determined through the non-parametric Mann-Whitney U test. P-values < 0,05 were considered to be associated with statistical significance. Quantitative data were processed in a computer program, (SPSS statistical software version 17.0; SPSS Inc., Chicago, IL, USA).
Особливості розподілу пухлино-асоційованих макрофагів в менінгіомах головного мозку
Peculiarities of tumor-associated macrophages distribution in meningiomas of the brain
Keywords: менингиома; опухоль-ассоциированные макрофаги; менінгіома; пухлино-асоційовані макрофаги