Вплив препаратів заліза та триметадизину на вміст CD40 ліганду, ендотеліну-1 та 6-кето-простангландіну F1альфа у хворих на Q-інфаркт міокарда в поєднанні із залізодефіцитною анемією - Сиволап, Віталій Вікторович; Назаренко, Олена Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Метою дослідження була оцінка важкості процесів атерогенезу ендотеліальної дисфункції та вивчення впливу препаратів заліза та триметазидину на стан судинного ендотелію у хворих на Q-інфаркт міокарда (ІМ) в поєднанні із залізодефіцитною анемією (ЗДА). У дослідження було включено 115 хворих (65 чоловіків і 50 жінок, середній вік 62 роки). Встановлено, що наявність ЗДА у хворих на гострий Q-IM асоціюється зі збільшенням швидкості прогресування процесів атерогенезу, про що свідчить вірогідне збільшення рівня CD40 ліганду, пов’язане з важкістю анемії та ендотеліальної дисфункції. Нормалізація рівня гемоглобіну на фоні прийому препаратів заліза в хворих на Q-IM в поєднанні із ЗДА не супроводжується вірогідним зменшенням проявів дисфункції ендотелію. Додавання триметазидину до базисної терапії хворих на Q-IM із ЗДА сприяє значному покращенню функціонального стану ендотелію. Целью исследования была оценка выраженности процессов атерогенеза и эндотелиальной дисфункции, изучение влияния препаратов железа и триметазидина на состояние сосудистого эндотелия у больных Q-инфарктом миокарда (ИМ) в сочетании с железодефицитной анемией (ЖДА). В исследование было включено 115 больных (65 мужчин и 50 женщин, средний возраст 62 года). Установлено, что наличие ЖДА у больных острым Q-ИМ ассоциируется с увеличением скорости прогрессирования процессов атерогенеза, о чем свидетельствует достоверное увеличение уровня CD40 лиганда, связанное с тяжестью анемии и эндотелиальной дисфункции. Нормализация уровня гемоглобина на фоне приема препаратов железа у больных Q-ИМ в сочетании с ЖДА не сопровождается достоверным уменьшением проявлений дисфункции эндотелия. Добавление триметазидина к базисной терапии больных Q-ИМ и ЖДА способствует значительному улучшению функционального состояния эндотелия. The aim of research was evaluation of intensity of processes of atherogenesis and endothelial dysfunction and study of iron drugs and trimetazidine effects on the endothelial function in patients with Q-wave myocardial infarction (Q-MI) and iron deficiency anemia (IDA). The study included 115 patients (65 men and 50 women, middle age 63 years). It was established, that the progress of atherogenesis in patients with Q-wave myocardial infarction and iron-deficiency anemia is more quickly, sensible marker of it is increase of CD40 ligand level, related to degree of anemia and endothelial dysfunction. Normalization of hemoglobin level with use of iron preparations in patients with Q-MI and IDA don’t improve endothelial function. Trimetazidine in addition to basic therapy of patients with Q-MI and IDA promote the improvement of the functional state of endothelium.
Keywords: Q-інфаркт міокарда; залізодефіцитна анемія; СD40 ліганд; дисфункція ендотелію; Q-инфаркт миокарда; железодефицитная анемия; CD40 лиганд; дисфункция эндотелия; acute myocardial infarction; iron deficiency anemia; CD40 ligand; endothelial dysfunction