Правові проблеми судово-медичної експертизи трупу - Кочергін, К. О.; Єрмолаєва, Г. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Відповідно до ст. 72 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», патологоанатомічні розтини проводяться з метою встановлення причин і механізмів смерті хворого. З квітня 2018 року українці не в змозі вільно поховати родичів, які померли вдома власною смертю. Вступають в силу так звані "поправки Лозового" до Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають, що без рішення суду судово-медична експертиза трупу, а відтак і поховання буде неможливим. Слідчому заборонено призначати експертизу. Відтепер його зобов'язання звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду. Рішення очікується не менше 72 годин. Відтак виникли серйозні проблеми з оперативністю судових установ. Мета дослідження. Проаналізувати нормативно-правову базу судово-медичної експертизи трупу, виявити проблеми, окреслити шляхи їх вирішення. Матеріал і методи. Нормативно-правова база, структурно-логічний, аналітичний, описовий методи.
Keywords: тези доповідей