Клініко-психопатологічна структура атипових варіантів перебігу простої форми шизофренії - Чугунов, Вадим Віталійович; Мосейко, Олексій Валентинович; Чугунов, В. В.; Мосейко, А. В.; Chuhunov, V. V.; Moseyko, A. V. (Харків : [б. в.], 2017)
З метою встановити особливості психопатологічної структури атипових варіантів перебігу простої форми шизофренії на базі КУ «Обласна клінічна психіатрична лікарня» ЗОР (м. Запоріжжя) було обстежено 100 хворих, які страждають на просту форму шизофренії, з використанням шкали оцінки загальної психопатологічної симптоматики (GPS, S. R. Kay, L. A. Opler, A. Fiszbein, 1987). За результатами дослідження було встановлено, що для хворих з 0 рівнем атипії клінічної симптоматики характерними є високі показники за рівнем напруження, депресії, порушення критики, порушення волі та активної соціальної алієнації; для хворих з 1 рівнем атипії — показники напруження, манерності, незвичайного наповнення думок, порушення критики та агресивності; для хворих з 2 рівнем атипії — соматичної заклопотаності, тривоги, напруження, депресії, незвичайного наповнення думок, порушення уваги та завантаженості переживаннями; для хворих з 3 рівнем атипії — напруження, порушення контакту, незвичайного наповнення думок, завантаженості переживаннями, порушення критики та волі. С целью установить особенности психопатологичес кой структуры атипичных вариантов течения простой формы шизофре нии на базе КУ «Областная клиническая психиатрическая больница» ЗОС (г. Запорожье) было обследовано 100 больных, страдающих простой формой шизофрении, с использованием шкалы оценки общей психопатологической симптоматики (GPS, S. R. Kay, L. A. Opler, A. Fiszbein, 1987). По результатам исследования было установлено, что для больных с 0 уровнем атипии клинической симптоматики характерны высокие показатели по уровню напряжения, депрессии, нарушения критики, нарушения воли и активной социальной алиенации; для больных с 1 уровнем атипии — показатели напряжения, манерности, необычного наполнения мыслей, нарушения критики и агрессивности; для больных с 2 уровнем атипии — соматической озабоченности, тревоги, напряжения, депрессии, необычного наполнения мыслей, нарушения внимания и загруженности переживаниями; для больных с 3 уровнем атипии — напряжения, нарушения контакта, необычного наполнения мыслей, загруженности переживаниями, нарушения критики и воли. In order to establish a particular psychopathological structure atypical course options simple form of schizophrenia based on “Regional Clinical Psychiatric Hospital” (Zaporizhzhia) where 100 patients with simple schizophrenia were examined by using a rating scale of general psychopathology (GPS, S. R. Kay, L. A. Opler, A. Fiszbein, 1987). According to the study, it was found that for patients with 0 level atypia clinical symptoms characterized by high rates of tension, depression, lack of judgment and insight, disturbing of volition, active social avoidance; patients with level 1 atypia — tension, mannerisms, unusual thought content, aggressiveness, lack of judgment and insight; patients with 2 levels atypia — somatic concern, anxiety, tension, depression, unusual thought content, poor attention and preoccupation; patients with 3 levels atypia — tension, uncooperativeness, unusual thought content, disturbing of volition, lack of judgment and insight.
Клинико-психопатологическая структура атипичных вариантов течения простой формы шизофрении
Clinical-psychopathological structure of atypical forms of the simple-type schizophrenia
Keywords: проста форма шизофренії; клінічна атипія; психопатологічна структура; простая форма шизофрении; клиническая атипия; психопатологическая структура; simple-type schizophrenia; clinical atypia; psychopathological structure