Сідач коноплевий. Хімічний склад, фармакологічні властивості та застосування в медицині (огляд літератури) - Кініченко, Анна Олександрівна; Kinichenko, A. O. (My University, 2024)
Актуальність. Лікарські засоби рослинного походження все більше приваблюють споживачів у всьому світі. Адже, якщо їх порівняти із синтетичними лікарськими препаратами, то фітопрепарати мають унікальний хімічний склад, широке застосування, є доступними та більш безпечними для здоров’я. Сідач коноплевий (Eupatorium cannabinum L.) родини Айстрових (Asteraceae) здавна відомий у традиційній медицині, адже може знижувати артеріальний тиск, покращувати апетит і стимулювати обмін речовин. Також рослина здатна проявляти жовчогінну, сечогінну, проносну, потогінну, кровоспинну та ранозагоювальну дії. Мета дослідження. Узагальнити сучасні дані наукових досліджень щодо ботанічної характеристики, поширення, хімічного складу та фармакологічної активності сідача коноплевого. Матеріал і методи. Аналіз інформаційних наукових даних здійснено за допомогою методів систематизації й узагальнення. Результати дослідження. Узагальнено дані наукової літератури щодо ботанічної характеристики, фітохімічного складу, використання в медицині та фармакологічних властивостей рослинної сировини сідача коноплевого. Рослинна сировина Eupatorium cannabinum L. містить ефірну олію, флавоноїди, гідроксикоричні кислоти, полісахариди, алкалоїди. Сучасні дослідження біологічної активності спрямовані на вивчення протипухлинної, протизапальної, антиоксидантної й імуномодулюючої дії рослинної сировини сідача коноплевого. Сідач коноплевий має достатню сировинну базу на території України, є маловивченим, цінним і перспективним джерелом біологічно активних речовин. Висновок. Рослинна сировина сідача коноплевого (Eupatorium cannabinum L.) може бути одним із перспективних об’єктів наукових досліджень і надалі слугувати цінною складовою частиною ефективних і безпечних фітопрепаратів для лікування різноманітних захворювань. Actuality. Herbal medicines are increasingly attracting consumers around the world. Compared to synthetic drugs, phytomedicines have a unique chemical composition, are widely used, affordable and safer for health. Нemp agrimony (Eupatorium cannabinum L.) of the Asteraceae family has long been known in folk medicine because it can lower blood pressure, improve appetite and stimulate metabolism. Also, the plant is capable of exhibiting choleretic, diuretic, laxative, diaphoretic, hemostatic and wound healing effects. Therefore, the generalization of modern scientific research data on the botanical characteristics, distribution, chemical composition and pharmacological activity of hemp agrimony is of great importance. The purpose of the study. Summarize the current data of scientific research on the botanical characteristics, distribution, chemical composition and pharmacological activity of hemp plant. Material and methods. The analysis of information scientific data was carried out using the methods of systematization and generalization. Research results. The data of scientific literature on botanical characteristics, phytochemical composition, use in medicine and pharmacological properties of plant material of hemp seedling are summarized. The plant material of Eupatorium cannabinum L. contains essential oil, flavonoids, hydroxycinnamic acids, polysaccharides, alkaloids. Modern research on biological activity is aimed at studying the antitumor, anti-inflammatory, antioxidant and immunomodulatory effects of hemp agrimony raw materials. Hemp agrimony has a sufficient raw material base in Ukraine, is a little-studied, valuable and promising source of biologically active substances. Conclusion. The plant material of the hemp agrimony (Eupatorium cannabinum L.) can be one of the promising objects of scientific research and in the future serve as a valuable component of effective and safe herbal medicines for the treatment of various diseases.
Sidach konoplevyi. Khimichnyi sklad, farmakolohichni vlastyvosti ta zastosuvannia u medytsyni (ohliad literatury)
ORCID: 0000-0001-9499-9465
Keywords: сідач коноплевий; Eupatorium cannabinum L.; фітохімічні дослідження; фармакологічні властивості; hemp agrimony; phytochemical research; pharmacological activity