Морфологічні зміни оболонок трахеї морських свинок при експериментальному овальбумін-індукованому алергічному запаленні дихальних шляхів - Аксамитьєва, Марія Володимирівна; Попко, Світлана Сергіївна; Євтушенко, Валентина Михайлівна; Aksamytieva, M. V.; Popko, S. S.; Evtushenko, V. M.; Аксамитьева, М. В.; Попко, С. С.; Евтушенко, В. М. (My University, 2021)
В останні роки відмічається зростання числа алергічних захворювань органів дихання, особливо у дітей. Предиктором подальшого розвитку бронхіальної астми є сенсибілізація в ранньому віці до алергенів курячого яйця. Використання нових знань про алергенні компоненти курячого яйця дозволить прогнозувати ризики та клінічні особливості хвороби. Незважаючи на значимість, проблема вивчення морфогенезу алергічного запалення стінки трахеїє недостатньо вивченою, досі є багато питань морфогенезу трахеї не з’ясовані і потребують подальших досліджень. Мета дослідження - встановити морфологічні зміни оболонок трахеї при експериментальному овальбумін-індукованому алергічному запаленні дихальних шляхів морських свинок. Методи. Гістологічним, морфометричним, статистичним методами досліджували товщину стінок трахеї 48 самців морських свинок на 23-у, 30-у, 36-у і 44-у добу після ініціації експериментального овальбумін-індукованого алергічного запалення дихальних шляхів. Результати. Встановлено, що максимальне статистично значиме потовщення слизової оболонки трахеї у 2 рази, виявлено в пізньому періоді розвитку алергічного запалення на 44-ту, та підслизової оболонки трахеї на 36-ту добу спостереження (коефіцієнт збільшення 2) порівняно з контролем. Натомість, потоншення підслизового прошарку трахеї виявляється в ранньому періоді запального процесу на 23-тю і 30-ту добу спостереження. Доведено, що внаслідок розвитку алергічного запалення тканин трахеї, викликаного сенсибілізацією та алергізацією овальбуміном, змінюється товщина оболонок трахеї в хронобіологічному аспекті. Висновки. На 23-тю та 30-ту добу експерименту спостерігалось потоншення слизової оболонки за рахунок пошкодження клітин епітелію, та підслизової оболонки трахеїв 1 -ій та 2-ій групах досліджень. Потовщення слизової та підслизової оболонок трахеї в 3-ій та 4-ій групах спостереження (пізній період алергічного запалення), порівняно з тваринами інтактної групи та групи контролю відбувається за рахунок збільшення площі пухкої сполучної тканини, що є наслідком продовження алергічного запального процесу в трахеї після закінчення експерименту.

В последние годы отмечается рост числа аллергических заболеваний органов дыхания, особенно у детей. Предиктором дальнейшего развития бронхиальной астмы является сенсибилизация в раннем возрасте к аллергенам куриного яйца. Использование новых знаний об аллергенных компонентах куриного яйца позволит прогнозировать риски и клинические особенности болезни. Несмотря на значимость, проблема морфогенеза аллергического воспаления стенки трахеи недостаточно изучена, до сих пор многие вопросы морфогенеза трахеи при аллергическом воспалении не выяснены и требуют дальнейших исследований. Цель исследования - установить морфологические изменения оболочек трахеи при экспериментальном овальбумин-индуцированном аллергическом воспалении дыхательных путей морских свинок. Методы. Гистологическим, морфометрическим, статистическим методами исследовали толщину стенок трахеи 48 самцов морских свинок на 23-ие, 30-ые, 36-ые и 44-ые сутки после инициации экспериментального овальбумин-индуцированного аллергического воспаления дыхательных путей. Результаты. Установлено, что максимальное статистически значимое увеличение толщины слизистой оболочки трахеи в 2 раза наблюдается в позднем периоде на 44-е сутки наблюдения и подслизистой оболочки в 3-ей экспериментальной группе на 36-е сутки наблюдения (коэффициент увеличения 2), по сравнению с контролем. Однако, истончение подслизистого слоя трахеи наблюдается в раннем периоде воспалительного процесса на 23-ие и 30-ые сутки наблюдения. Доказано, что последствием аллергического воспаления тканей трахеи, вызванного сенсибилизацией и аллергизацией овальбумина, является изменение толщины оболочек трахеи в хронобиологическом аспекте. Выводы. На 23-е и 30-е сутки эксперимента наблюдалось истончение слизистой оболочки за счет повреждения клеток эпителия, подслизистой оболочки трахеи в 1-ой и 2-ой группах исследования. Утолщение слизистой и подслизистой оболочек трахеи в 3-ей и 4-ой группах наблюдения (поздний период аллергического воспаления) по сравнению с животными интактной группы и группы контроля происходит за счет увеличения площади рыхлой соединительной ткани, что является следствием продолжения аллергического воспалительного процесса в трахее после окончания эксперимента.

In recent years, there has been an increase in the number of allergic diseases of the respiratory organs, especially in children. The predictor of the further development of bronchial asthma is sensitizing at an early age to the allergens of chicken egg. The use of new knowledge about the allergenic components of the chicken egg will predict the risks and clinical features of the disease. Despite the importance, the problem of morphogenesis of allergic inflammation of the wall of the trachea is not sufficiently studied, so far many issues are not found in morphology and require further research. Objective. The aim of the study is to establish morphological changes in the tracheal membranes in experimental ovalbumin-induced allergic inflammation of the airways of guinea pigs. Methods. The thickness of tracheal wall of 48 male guinea pigs was investigated by histological, morphometric, statistical methods on the twenty-third, thirty-sixth, thirty-sixth and forty-fourth days after the initiation of the experimental ovalbumin-induced allergic inflammation of the airways. Results. We have found, that maximum statistically significant thickening is shown in the late period of tracheal mucosa in 2 times on the 44th day of observation and tracheal submucosa in the 3rd experimental group on the 36th day of observation (increasing coefficient 2) compared to the control. However, the thinning of tracheal submucosa is observed in the early period of the inflammatory process on the 23rd and 30th day of observation. It has been proved, that the allergic inflammation of the tissues of the trachea caused by the sensitization and allergization of ovalbumin leads to the change in the thickness of layers of trachea in the chronobiological aspect. Conclusion. On the 23rd and 30th days of the experiment, thinning of tracheal mucosais observed due to damage of epithelial cells. Thickening of tracheal mucosa and submucosa was found in the third and fourth groups of observation (late period of allergic inflammation) compared with animals of the intact group and the control group due to an increase in the area of loose connective tissue, which is a consequence of the continuation of the allergic inflammatory process in the trachea after the end of the experiment.
Morphfological changes in the membranes of the trachea of guinea pigs in experimental ovalbumin-induced allergic inflammation of the airways
Морфологические изменения оболочек трахеи морских свинок при экспериментальном овальбумин-индуцированном аллергическом воспалении дыхательных путей
Aksamytieva M. V. - ORCID: 0000-0002-8168-1869; Popko S. S. - ORCID: 0000-0002-5533-4556.
Keywords: трахея; овальбумін; алергічне запалення; морська свинка; trachea; ovalbumin; allergic inflammation; guinea pig; овальбумин; аллергическое воспаление; морская свинка