Сравнительная иммуногистохимическая характеристика гепатоцеллюлярного, холангиоцеллюлярного рака и метастазов в печень рака поджелудочной железы в пункционных трепанобиоптатах печени - Туманский, В. А.; Зубко, М. Д.; Туманський, Валерій Олексійович; Зубко, Марія Дмитрівна; Tumanskiy, V. A.; Zubko, M. D. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Дифференциальные иммуногистохимические параметры первичного рака печени и метастазов в печень протокового рака поджелудочной железы (ПРПЖ) изучены в пункционных трепанобиоптатах печени 23 больных гепатоцеллюлярным раком (ГЦР), 2 больных комбинированным гепато-холангиоцеллюлярным раком (КГХР), 15 больных холангиоцеллюлярным раком (ХЦР) и 12 больных с метастазами ПРПЖ. Установлено, что ГЦР печени характеризуется высоким уровнем экспрессии HepPar-1 и альфа-фетопротеина, отсутствием экспрессии муцинов MUC1, MUC5AC и CA125, а также вариабельной экспрессией СК8, СК7, СК19 и СК20, зависящей от степени дифференцировки и варианта опухоли. ХЦР печени отличается выраженной десмопластической стромой, высоким уровнем экспрессии цитокератинов 7 и 19, MUC1 и MUC5AC, отсутствием экспрессии HepPar-1, а также вариабельной экспрессией альфа-фетопротеина, цитокератинов 8 и 20. В КГХР в солидноклеточном и трабекулярном паттернах определяется экспрессия HepРar-1, АFP и СК20, а в дуктулоподобном паттерне – СК7 и CK19. Для ХЦР и сходных по микроструктуре метастазов в печень ПРПЖ характерен одинаковый спектр экспрессируемых цитокератинов (СК7+,19+,20+) и муцинов (MUC1+, MUC5AC+), а также вариабельная экспрессия CA125 и CA19-9. Поэтому дифференциальный иммуногистохимический диагноз в трепанобоптате между ХЦР и метастазом в печень ПРПЖ возможен только с учётом данных компьютерной томографии или прицельного ультразвукового исследования печени и поджелудочной железы. Диференціальні імуногістохімічні параметри первинного раку печінки та метастазів у печінку протокового раку підшлункової залози (ПРПЗ) вивчені в пункційних трепанобіоптатах печінки 23 хворих на гепатоцелюлярний рак (ГЦР), 2 хворих на комбінований гепато-холангіоцелюлярний рак (КГХР), 15 хворих на холангіоцелюлярний рак (ХЦР) і 12 хворих із метастазами ПРПЗ. Встановили, що ГЦР печінки характеризується високим рівнем експресії HepPar-1 та альфа-фетопротеїну, відсутністю експресії муцинів MUC1, MUC5AC і CA125, а також варіабельною експресією СК8, СК7, СК19 і СК20, що залежить від ступеня диференціювання й варіанта пухлини. ХЦР печінки відрізняється вираженою десмопластичною стромою, високим рівнем експресії цитокератинів 7 і 19, MUC1 і MUC5AC, відсутністю експресії HepPar-1, а також варіабельною експресією альфа-фетопротеїну, цитокератинів 8 і 20. У КГХР у солідноклітинному й трабекулярному патернах визначається експресія HepРar -1, АFP і СК20, а в дуктулоподібному патерні – СК7 і CK19. Для ХЦР і схожих по мікроструктурі метастазів у печінку ПРПЗ є характерним однаковий спектр експресованих цитокератинів (СК7 +, 19 +, 20 +) і муцинів (MUC1 +, MUC5AC +), а також варіабельна експресія CA125 і CA19-9. Тому диференціальний імуногістохімічний діагноз у трепанобоптаті між ХЦР і метастазом у печінку ПРПЗ можливий тільки з урахуванням даних комп’ютерноїтомографі . або прицільного ультразвукового дослідження печінки та підшлункової залози. Aim. Differential immunohistochemical parameters of primary liver cancer and liver metastases of ductal pancreatic cancer (DPC) were studied in puncture trephine biopsy of the liver of 23 patients with hepatocellular carcinoma (HCC), 2 patients combined hepato-cholangiocellular cancer (CHCC), 15 patients cholangiocellular cancer (CCC) and 12 patients with metastatic DPC. Results. It was found that HCC liver is characterized by high levels of expression of HepPar-1 and alpha-fetoprotein, the lack of expression of MUC1 mucins, MUC5AC and CA125, and variable expression of CK8, CK7, SK19 and CK20, which depends on the degree of tumor differentiation and embodiment. Cholangiocellular liver cancer differs from others expressed desmoplastic stroma, high levels of expression of cytokeratins 7 and 19, MUC1 and MUC5AC, lack expression of HepPar-1 and variable expression of alpha-fetoprotein, cytokeratin 8 and 20. In solid and trabecular patterns of CHCC expression of HepRar-1, AFP and CK20 were determined, and in ductual patterne- CK7 and CK19 were determined. CCC and liver metastases of DPC which have the similar microstructure were characterized with the same spectrum characteristic of expressed cytokeratin (SK7, + 19, + 20, +) and mucin (MUC1 + MUC5AC +), and variable expression of CA125 and CA19-9. Conclusion. Therefore, the differential diagnosis in immunohistochemistry of liver trepanobioptate between CCC and liver metastases of DPC is only possible based on the data of computed tomography or ultrasound examination of the liver and pancreas.
Порівняльна імуногістохімічна характеристика гепатоцелюлярного, холангіоцелюлярного раку й метастазів у печінку раку підшлункової залози в пункційних трепанобіоптатах печінки
Comparative immunohistochemical characteristics of hepatocellular, cholangiocellular cancer and liver metastases of pancreatic cancer in puncture trephine biopsy of the liver
Keywords: гепатоцеллюлярный и холангиоцеллюлярный рак; метастаз протокового рака поджелудочной железы; экспрессия иммуногистохимических маркеров; гепатоцелюлярний і холангіоцелюлярний рак; метастаз протокового раку підшлункової залози; експресія імуногістохімічних маркерів; Cholangiocellular and Hepatocellular Carcinoma; Metastases Pancreatic Cancer; Expression of Immunohistochemical Markers