Аналіз експресії апоптоз-асоційованих білків у базальному магноцелюлярному ядрі щурів при експериментальній нейродеструкції - Данукало, Максим Вікторович; Колесник, Юрій Михайлович; Danukalo, M. V.; Kolesnyk, Yu. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – розширити сучасні уявлення про особливості експресії р53 й анексину А5 і характер їхніх кореляційних зв’язків у базальному магноцелюлярному ядрі (БМЯ) щурів на фоні колхіцин-індукованої нейродегенерації. Матеріали і методи. Дослідження здійснено на 30 білих самцях щурів лінії Wistar. У 10 тварин змоделювали нейродеструкцію шляхом інтрацеребровентрикулярного (ІЦВ) введення колхіцину. Групи порівняння – інтактні (n = 10) та хибнооперовані тварини (n = 10). Групі хибнооперованих щурів замість колхіцину ІЦВ вводили 0,9 % NaCl. Надалі тварин евтаназували тіопенталом натрію та вилучали головний мозок для імунофлуоресцентного дослідження експресії р53 та анексину А5 (AnnV). Результати опрацьовані статистично.
Analysis of apoptosis-associated proteins expression in the basal magnocellular nucleus of rats under experimental neurodegeneration
Keywords: апоптоз; p53; анексин А5; нейродегенерація; нейрони; мозок; apoptosis; Annexin A5; neurodegeneration; neurons; brain