Прогностичне значення рівня активіну А в пацієнтів із поширеним раком легень і саркопенією - Кечеджиєв, Вячеслав Віталійович; Kechedzhyiev, V. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – оцінити прогностичну роль активіну А в пацієнтів із поширеним раком легень і саркопенією. Матеріали і методи. Обстежили 40 пацієнтів із поширеною аденокарциномою легень, які перебували на лікуванні в медичному центрі «ОНКОЛАЙФ» у 2020–2022 рр. За допомогою комп’ютерної томографії (КТ) виміряли скелетно-м’язовий індекс (СМІ) на рівні третього поперекового хребця, результат наведено у см2/м2. Критерій наявності саркопенії відповідно до СМІ, що визначений під час КТ, становив <55 см2/м2 для чоловіків і <39 см2/м2 для жінок. Визначення активіну А (DAC00B, RnD Systems) здійснили імуноферментним методом, що ґрунтується на використанні «сендвіч»-варіанта твердофазного імуноферментного аналізу. Результати. Загальна виживаність у пацієнтів із високим показником активіну А була гіршою, ніж у хворих із низьким рівнем: 22,7 % і 64,2 % відповідно, р = 0,017 за лог-ранговим тестом. The aim of this work is to determine the prognostic role of activin A in patients with advanced lung cancer and sarcopenia. Materials and methods. Forty patients with advanced pulmonary adenocarcinoma who received treatment in the medical center “ONCOLIFE” from 2020 to 2022 were studied. Computed tomography (CT) was used to measure skeletal muscle index at the third lumbar vertebra level expressed in cm2/m2. The criteria for sarcopenia using CT was <55 cm2/m2 for men and <39 cm2/m2 for women. Determination of activin A (DAC00B, RnD Systems) was carried out by the immunoenzymatic method based on using the “sandwich” variant of solid-phase immunoenzymatic analysis. Results. Overall survival in patients with a high level of activin A was worse than in patients with a low level (22.7 % vs. 64.2 % respectively; p = 0.017 by the log-rank test).
Prognostic value of activin A level in patients with advanced lung cancer and sarcopenia
ORCID ID: 0000-0003-0800-3209
Keywords: активін А; саркопенія; аденокарцинома легень; виживаність; activins; sarcopenia; lung adenocarcinoma; survival