Структурні відмінності внутрішньої картини хвороби та їх зв'язок з дискритичнiстю при тривожно-фобічному та соматоформному розладах - Хоміцький, Микола Євгенович; Кондратенко, Максим Юрійович; Khomitskyi, M. Ye.; Kondratenko, M. Yu. (My University, 2023)
Мета: дослідити нозоспецифічні особливості внутрішньої картини хвороби за допомогою досліджування поширеності та вираженості окремих типів ставлення до хвороби, виявлення залежностей між типами ставлення до хвороби у пацієнтів з тривожно-фобічним та соматоформним розладами. 48 пацієнтів з тривожно-фобічним (ГД1) та 54 пацієнти з соматоформним розладом (ГД2) обстежені з використанням методик «Тип ставлення до хвороби», Торонтська шкала алекситимії (TAS-20), Госпітальна шкала тривоги та депресії (HADS). У ГД1 переважали тривожний (33,33 %), сенситивний (31,25 %), анозогностичний (16,67 %) типи ставлення до хвороби. Виявлено вищий рівень тривожного типу (25,54 проти 19,59 балів в ГД2, p < 0,05), сенситивного типу (25,10 проти 20,37 балів, p < 0,05). У ГД2 переважали іпохондричний (38,89 %), сенситивний (25,93 %), тривожний (24,07 %) типи. За рівнем переважали іпохондричний (26,87 проти 19,10 балів в ГД1, p < 0,01), апатичний (14,57 проти 11,52 балів в ГД1, p < 0,01), егоцентричний (20,87 проти 16,19 балів в ГД1, p < 0,05). Purpose: To investigate nosospecific features of the internal picture of the disease by studying the prevalence and severity of certain types of attitude to the disease, identifying dependencies between the types of attitude to the disease in patients with anxiety-phobic and somatoform disorders. 48 patients with anxiety-phobic disorder — F40 (ICD-10) (group 1) and 54 patients with somatoform disorder — F45(ICD-10) (group 2) were examined using the methods “Type of attitude towards illness”, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). In group 1, the types of attitude towards the disease prevailed: anxious (33.33 %), sensitive (31.25 %), anosognostic (16.67 %). A higher level of anxious type (25.54 vs. 19.59 points in group 2, p < 0.05), sensitive type (25.10 vs. 20.37 points, p < 0.05) was found. Hypochondriac (38.89 %), sensitive (25.93 %), anxious (24.07 %) prevailed in group 2. Hypochondriac (26.87 vs. 19.10 points in group 1, p < 0.01), apathetic (14.57 vs. 11.52 points in group 1, p < 0.01), egocentric (20.87 vs. 16.19 points in group 1, p < 0.05).
Structural differences in the internal picture of the disease and their relationship with discriticality in anxiety-phobic and somatoform disorders
Keywords: анозогнозія; алекситимія; внутрішня картина хвороби; дискритичність; клініка; неврози; тривога; тривожно-фобічний розлад; соматоформний розлад; anosognosia; alexithymia; internal picture of disease; discriticality; clinic; neurosis; anxiety; anxious-phobic disorder; somatoform disorder