Особливості розподілу та динаміки волокон сполучної тканини міокарда шлуночків щурів в нормі та після внутрішньоутробного впливу дексаметазону - Чернявський, Артур Валерійович; Cherniavskyi, A. V.; Чернявский, А. В. (Дніпропетровська медична академія МОЗ України, 2018)
При синдромі недиференційованої дисплазії сполучної тканини (НДСТ) відбувається порушення формування та організації сполучної тканини, яке може призводити до змін сполучнотканинного каркасу серця та погіршення адаптаційних можливостей у майбутньому. Дексаметазон призначається вагітним жінкам при загрозі передчасних пологів, але серед віддалених несприятливих наслідків внутрішньоутробного впливу гормону може бути розвиток НДСТ. Метою дослідження було вивчення особливостей розподілу та динаміки волокон сполучної тканини міокарда шлуночків щурів в нормі та після внутрішньоутробного впливу дексаметазону. Any disturbance of the formation or organization of connective tissue such as undifferentiated connective tissue disease (UCTD) can lead to changes in extracellular matrix of the heart and deterioration of adaptive abilities in the future. The safety of using synthetic glucocorticoids in pregnant women is the subject of active discussions due to possible adverse effects of dexamethasone on the development of the fetus and, in particular, on connective tissue the heart. Objective. The purpose of this research is to study the features of distribution and dynamics of the connective tissue fibers in the ventricles of rat’s myocardium in normal conditions and after intranatal injection of dexamethasone. При синдроме недифференцированной дисплазии соединительной ткани (НДСТ) происходит нарушение формирования и организации соединительной ткани, которое может приводить к изменениям соединительнотканного каркаса сердца и ухудшению адаптационных возможностей в будущем. Дексаметазон назначается беременным женщинам при угрозе преждевременных родов, но среди отдаленных неблагоприятных последствий внутриутробного воздействия гормона может быть развитие НДСТ. Целью исследования было изучение особенностей распределения и динамики волокон соединительной ткани миокарда желудочков крыс в норме и после внутриутробного воздействия дексаметазона.
Features of distribution and dynamics of the connective tissue fibers in the ventricles of rat’s myocardium in normal conditions and after intranatal injection of dexamethasone
Особенности распределения и динамики волокон соединительной ткани миокарда желудочков крыс в норме и после внутриутробного влияния дексаметазона
Keywords: сполучна тканина; серце; внутрішньоутробний вплив; дексаметазон; connective tissue; heart; intranatal injection; dexamethasone; соединительная ткань; сердце; внутриутробное воздействие