Стан кісткового метаболізму у хворих на цукровий діабет 2 типу - Кривенко, Віталій Іванович; Бородавко, Людмила Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Ризик переломів кісток є одним з вагомих ускладнень цукрового діабету (ЦД) 2 типу. Механізми розвитку даного процесу вивчені недостатньо. Мета дослідження: проаналізувати особливості кісткового метаболізму у хворих на ЦД 2 типу. Матеріали і методи: обстежено 35 хворих на первинний остеопороз (ОП) (1 група) та 51 пацієнт з ЦД 2 типу, які мали ОП (2 група). Маркер кісткової резорбції дезоксипіридинолін (ДПІД) досліджували у ранковій сечі імуноферментним методом на автоматичному хемілюмінісцентному аналізаторі Immulite 1000. Остеокальцин (ОК) як маркер кісткоутворення, визначали у сироватці крові на мікропланшетному фотометрі Immunochem-2100.
Keywords: тези доповідей