Особливості вегетативної регуляції роботи серця та добового профілю артеріального тиску у хворих на гострий інфаркт міокарда, що ускладнений аневризмою лівого шлуночка - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyselov, S. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
У хворих на інфаркт міокарда показники вегетативної регуляції роботи серця та добового профілю артеріального тиску пов’язані з ризиком ускладненого перебігу захворювання. З метою вивчення особливості вегетативної регуляції роботи серця, порушень серцевого ритму та добового профілю артеріального тиску у 108 хворих на гострий Q-інфаркт міокарда дослідили показники комбінованого добового моніторування ЕКГ та артеріального тиску залежно від формування аневризми лівого шлуночка. У хворих на інфаркт міокарда, що ускладнений аневризмою лівого шлуночка, встановили посилення симпатичного впливу вегетативної нервової системи, більшу кількість вентрикулярних аритмій «високих градацій», тривалість інтервалу QT і переважно несприятливий тип добового профілю артеріального тиску. У больных инфарктом миокарда показатели вегетативной регуляции работы сердца и суточного профиля артериального давления связаны с риском осложнённого течения заболевания. С целью изучения особенностей вегетативной регуляции работы сердца, нарушений сердечного ритма и суточного профиля артериального давления у 108 больных острым Q-инфарктом миокарда исследовали показатели комбинированного суточного мониторирования ЭКГ и артериального давления в зависимости от формирования аневризмы левого желудочка. У больных инфарктом миокарда, осложнённым аневризмой левого желудочка, выявлено усиление симпатического влияния вегетативной нервной системы, большее количество вентрикулярных аритмий «высоких градаций», продолжительность интервала QT и преимущественно неблагоприятный тип суточного профиля артериального давления. In patients with myocardial infarction indexes of vegetative regulation of heart activity and diurnal blood pressure profile are connected with complicated trend of the disease. Aim. To study peculiarities of heart activity vegetative regulation, violations of heart rhythm and diurnal profile of blood pressure. Methods and results. In 108 patients with acute Q-wave myocardial infarction were investigated indexes of combined diurnal monitoring of ECG and blood pressure in dependence of left ventricle aneurysm formation. Conclusions. Increasing of sympatic influence of vegetative nervous system, prevalence of ventricular arrhythmias of «high grade», QTinterval length and predominantly adverse type of diurnal blood pressure profile were noticed in patients with myocardial infarction, complicated by left ventricle aneurysm.
Особенности вегетативной регуляции работы сердца и суточного профиля артериального давления у больных острым инфарктом миокарда, осложнённым аневризмой левого желудочка
Peculiarities of vegetative regulation of heart activity and diurnal profile of blood pressure in patients with acute myocardial infarction, complicated by left ventricle aneurysm
Keywords: аритмія; подовжений інтервал QT; моніторинг артеріального тиску; аритмия; удлинённый интервал QT; мониторинг артериального давления; Arrhythmia; Prolonged QT Interval; Blood Pressure Monitoring