Бібліометричний аналіз наукової літератури щодо застосування супозиторіїв під час лікування хворих на рак передміхурової залози - Бушуєва, Інна Володимирівна; Парченко, Марина Вікторівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Bushuieva, I. V.; Parchenko, M. V.; Maliuhina, O. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – здійснити бібліометричний аналіз та узагальнення відомостей наукової літератури для вивчення прогностичного значення й особливостей призначення супозиторіїв під час лікування РПЗ. Матеріали і методи. Пошук інформації з порушеної проблеми здійснили в електронній базі даних PubMed за ключовими словами prostate cancer and suppositories та prostate cancer. Для моніторингу й аналізу міжнародних наукових досліджень за допомогою інструментів візуалізації та сучасних метрик цитування SciVal із застосуванням онлайн-платформи вдалося здійснити бібліометричний аналіз. Використавши функціонал програми VOSviewer, побудували й візуалізували бібліометричні мережі. Результати. Побудовано карту взаємозв’язків між найбільш вживаними ключовими словами, що пов’язані з аналізованими – prostate cancer і prostate cancer and suppositories; у результаті ключові слова згрупували за кластерами за період 1986–2024 рр. Узагальнено кластеризацію найуживаніших ключових слів, що пов’язані з prostate cancer, за цей період. Згідно з результатами бібліографічного аналізу, зацікавленість темою раку передміхурової залози була максимальною у 2014 та 2021 роках. The aim of the work is to carry out a bibliometric analysis and further generalize the data of the scientific literature to study the prognostic value and features of the prescription of suppositories in the treatment of prostate cancer. Materials and methods. The data search was conducted in the PubMed electronic database using the following key terms: “prostate cancer and suppositories”, “prostate cancer”. To monitor and analyze international scientific research, with the help of visualization tools and modern SciVal citation metrics using the online platform, bibliometric analysis can be performed. Using the VOSviewer functional program, bibliometric networks were constructed and visualized. Results. A map of the relationships between the most used keywords on the topics of “prostate cancer” and “prostate cancer and suppositories”, grouped into clusters for the period from 1986 to 2024, was built. The clustering of the most used keywords on the subject of “prostate cancer” for the specified period is summarized. According to the bibliographic analysis, interest in the above topic was highest in 2014 and 2021.
Bibliometric analysis of scientific literature on the use of suppositories in the treatment of prostate cancer patients
Бушуєва І. В. - ORCID ID: 0000-0002-5336-3900; Парченко М. В. - ORCID ID: 0000-0002-7380-040X; Малюгіна О. О. - ORCID ID: 0000-0002-4909-4250.
Keywords: бібліометричний аналіз; рак передміхурової залози; онкотерапія; лікарські препарати; кластеризація; лікарська форма; супозиторії; bibliometric analysis; prostate cancer; oncotherapy; drugs; clustering; medicinal form; suppositories