Затримка росту плода: аналіз результатів вагітностей - Левінтанус, В. В.; Філіппова, Н. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Частота перинатальних втрат за останні роки не знизилась, а навпаки має тенденцію до зростання. Це обумовлене безліччю факторів ризику, низькою діагностикою причин, невирішеними питаннями патогенезу і незрозумілим танатогенезом. Вдосконалення перинатальної допомоги, впровадження в акушерську практику клінічного моніторіннгу під час пологів, використання високо технологічних методів ведення пологів та раннього періоду неонатальної адаптації призвело до значного зниження ранньої неонатальної смертності, однак, частота мертвонароджених дітей залишається все ще на високому рівні. Мета дослідження. Провести аналіз мертвонароджуваності в Запорізькій області за 2014-2018 рік, у пацієнток з втратами плода в термінах 22-40 тижнів при одно плідній вагітності та виявити фактори ризику допологової загибелі плоду. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз 157 випадків мертвонародження (за 2015 - 2018 роки) з них у 65 випадках загиблі плоди мали ознаки затримки росту, що складало в середньому 42 %. Отримані результати. Проблема профілактики акушерських ускладнень, які впливають на рівень перинатальної захворюваності та смертності, за своєю соціальною значущістю займають одне з провідних місць в сучасному акушерстві. Аналіз причин які призводять антенатальної загибелі плода, викликає науковий інтерес. До одного з таких ускладнень в сучасному акушерстві відносять затримку росту плода (ЗРП). На сьогодні ЗРП визначається як стан, при якому плацентарна недостатність призводить до зменшення росту плода, оскільки плацента не може задовольнити потреби дитини в постачанні киснем і поживними речовинами. У 2014 році Figueras F, Gratacos E. повідомили про різні патофізіологічні зміни у плодів з ЗРП до і після 32 тижня. Рання і пізня форми ЗРП уособлюють два різних клінічних фенотипу плацентарної дисфункції та значно різняться в клінічному прогресуванні і прогнозі для плода. У 44 випадках вагітностей загибель плода настала в термінах 22-32 тижні (67,7% від загальної кількості антенатальних втрат плодів із затримкою росту); у 21 пацієнток – в термінах 33-40 тижнів (32,3%). Середня маса плода складала 1090,0 грамів. Середній вік вагітних складав 31,1 рік та коливався від 17 до 46 років.
Keywords: тези доповідей