Студентський анатомічний гурток як засіб формування інтегральних та загальних компетентностей сучасного лікаря - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Світлицький, Андрій Олександрович; Щербаков, Максим Степанович; Апт, Ольга Анатоліївна; Абросімов, Юрій Юрійович; Чернявський, Артур Валерійович; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Hryhorieva, O. A.; Svitlytskyi, A. O.; Shcherbakov, M. S.; Apt, O. A.; Abrosimov, Yu. Yu.; et al. (My University, 2022)
В аспекті досягнення максимального розвитку здібностей студента, розвитку клінічного мислення та забезпечення якості підготовки фахівців міжнародного рівня надзвичайно гостро стоїть проблема реформації методів викладання морфологічних дисциплін, а саме анатомії людини. Впровадження творчого підходу до навчального процесу з боку викладача та, як наслідок, підвищення зацікавленості до вивчення предмета з боку студента можливе не тільки під час проведення практичних занять, а й під час додаткових занять у складі студентського гуртка. Організація такого виду роботи вимагає від студента розвитку самодисципліни, привчає його до самонавчання та самовдосконалення. З іншого боку, студенти мають можливість отримати допомогу від викладача у формі поради, отримати певну підтримку, якщо під час навчання виникли труднощі. Додаткові заняття в складі студентського гуртка не лише допомагають поглибити знання з предмета, а й сприяють розвитку вміння мислити за межами наданих шаблонів, що в подальшому є основою для розвитку клінічного мислення. Особливе значення такий вид діяльності набуває для студентів першого курсу, які складно переживають перехід від шкільної системи до навчання у вищому навчальному закладі. In the aspect of achieving the maximum development of student’s abilities, the development of clinical thinking and the quality of training of international-level specialists, the problem of reforming the methods of teaching morphological disciplines, namely human anatomy, is extremely acute. The introduction of a creative approach to the educational process on the part of the teacher and, as a result, an increase in interest of studying the subject on the part of the student is possible not only during practical classes, but also during additional classes as part of a student scientific society. The organization of this type of work requires the development of self-discipline from the student, accustoms him to self-learning and self-improvement. On the other hand, students have the opportunity to receive help from the teacher in the form of advice, some support if difficulties arise during the studying. Additional classes as part of the student scientific society not only help to deepen knowledge on the subject, but also contribute to the development of the ability to think outside the templates provided, which in the future is the basis for the development of clinical thinking. This type of activity is of particular importance for first-year students who are experiencing a difficult transition from the school system to studying at a higher educational institution.
Student anatomical scientific society as a means of forming integral and general competences of a modern physician
Keywords: компетентності лікаря; студентське наукове товариство; анатомія людини; doctor competencies; student scientific society; human anatomy