Ультразвукове дослідження як метод ранньої «приліжкової» діагностики гострого пошкодження нирок у геріатричних пацієнтів після ургентної абдомінальної хірургії - Момот, Наталія Вікторівна; Туманська, Наталя Валеріївна; Воротинцев, Сергій Іванович; Momot, N. V.; Tumanska, N. V.; Vorotyntsev, S. I.; Момот, Н. В.; Туманская, Н. В.; Воротынцев, С. И. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Геріатричні пацієнти особливо схильні до розвитку післяопераційних ускладнень, одним із яких є гостре пошкодження нирок (ГПН). Рання діагностика ГПН – важлива складова ефективності його профілактики та лікування. Вважають, що ультразвукове дослідження ниркового кровотоку може бути перспективним методом «приліжкової» діагностики ГПН. Мета роботи – визначити прогностичну цінність величини ниркового резистивного індексу (RRI) та напівкількісного оцінювання ниркової перфузії (SQP) як методів ранньої діагностики ГПН у геріатричних пацієнтів після ургентної абдомінальної хірургії. Матеріали та методи. У проспективне одноцентрове дослідження залучили 40 пацієнтів (72,5 (65,0; 81,5) року), яким визначали ризик розвитку, наявність і стадію ГПН, додатково вимірювали показники гемодинаміки, внутрішньочеревний тиск (ВЧТ), внутрішньочеревний перфузійний тиск (ВЧПТ). Нирковий резистивний індекс (RRI), SQP визначали за допомогою ультразвукової доплерографії (ультразвуковий датчик CН-6, SIEMENS, Acuson Antares). Статистичний аналіз виконали за допомогою програми Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результати. В післяопераційному періоді ГПН спостерігали у 26 (65 %) осіб. Порівняно з пацієнтами без ГПН вони мали на 14 % нижчий рівень середнього артеріального тиску (р = 0,008), в середньому на 4 мм рт. ст. вищий ВЧТ (р = 0,005) та суттєво нижчий ВЧПТ (р = 0,0348). У пацієнтів із ГПН RRI на 13,9 % вищий, ніж у хворих без ГПН (0,75 (0,72; 0,81) в. од. проти 0,66 (0,61; 0,69) в. од. відповідно, р = 0,000001), але ступінь SQP нирок вірогідно не відрізнявся у групах (р = 0,636). Логістичний регресійний аналіз показав, що у хворих із високим RRI в 15 разів частіше виникає ГПН. ROC-аналіз засвідчив, що RRI >0,71 в. од. є пороговим рівнем для розвитку ГПН із чутливістю 87,2 % та специфічністю 73,5 %, має велику прогностичну цінність (площа під кривою AUC 0,868, p < 0,0001). СІ, ВЧТ і ВЧПТ вірогідно дуже слабко корелювали з RRI (r = -0,31; r = 0,26, r = -0,28 відповідно, p ˂ 0,05). Висновки. Високі значення RRI в геріатричних пацієнтів після ургентної абдомінальної хірургії пов’язані з розвитком ГПН. RRI може бути інструментом «приліжкової» діагностики ГПН, на відміну від SQP нирок, яка не показала прогностичної цінності. Geriatric patients are particularly vulnerable to the development of postoperative complications, one of which is acute kidney injury (AKI). Early diagnosis of AKI is an important component of the effectiveness of its prevention and treatment. It is believed that ultrasound examination of renal blood flow may be a promising method for “bedside” diagnosis of AKI. The aim is to evaluate the predictive value of renal resistance index (RRI) and semiquantitative renal perfusion (SQP) as methods for early diagnosis of AKI in geriatric patients after urgent abdominal surgery. Materials and methods. A prospective single-center study included 40 patients (72.5 (65; 81.5) r. u.) who were assessed for the risk of development, the presence and stage of AKI, and additionally hemodynamic parameters, intra-abdominal pressure (IAP), and abdominal perfusion pressure (APP) were measured. Renal resistance index (RRI) and semi-quantitative renal perfusion score (SQP) were determined using Doppler ultrasound (ultrasound probe CH-6, SIEMENS, Acuson Antares). Statistical analysis was performed using the Statistica for Windows 13 program (StatSoft Inc., No. JPZ804I382130ARCN10-J). Results. In the postoperative period, AKI developed in 26 patients (65 %). Compared with patients without AKI, they had a 14 % lower level of mean arterial pressure (P = 0.008), as well as an average of 4 mmHg higher IAP (P = 0.005) and significantly lower APP (P = 0.0348). Patients with AKI had a 13.9 % higher RRI than patients without AKI (0.75 (0.72; 0.81) r. u. vs 0.66 (0.61; 0.69) r. u., respectively, P = 0.000001), however, the degree of SQP of the kidneys did not differ significantly between the groups (P = 0.636). Logistic regression analysis showed that patients with a high RRI were 15 times more likely to develop AKI. ROC analysis showed that RRI >0.71 r. u. is the threshold level for AKI with 87.2 % sensitivity and 73.5 % specificity, and it has a high predictive value (area under the curve AUC 0.868, P < 0.0001)). CI, IAP, and APP were significantly very weakly correlated with RRI (r = -0.31; r = 0.26, r = -0.28, respectively, P ˂ 0.05). Conclusions. High RRI values are associated with AKI in geriatric patients after urgent abdominal surgery. RRI may be a “bedside” diagnostic tool for AKI, in contrast to renal SQP, which has shown no predictive value. Гериатрические пациенты особенно уязвимы для развития послеоперационных осложнений, одним из которых является острое повреждение почек (ОПП). Ранняя диагностика ОПП – важная составляющая эффективности его профилактики и лечения. Считается, что ультразвуковое исследование почечного кровотока может быть перспективным методом «прикроватной» диагностики ОПП. Цель работы – установить прогностическую ценность величины почечного резистивного индекса (RRI) и полуколичественной оценки почечной перфузии (SQP) как методов ранней диагностики ОПП у гериатрических пациентов после ургентной абдоминальной хирургии. Материалы и методы. В проспективное одноцентровое исследование включили 40 пациентов (72,5 (65,0; 81,5) года), которым определяли риск развития, наличие и стадию ОПП, дополнительно измеряли показатели гемодинамики, внутрибрюшное давление (ВБД), внутрибрюшное перфузионное давление (ВБПД). Почечный резистивный индекс (RRI) и полуколичественную оценку почечной перфузии (SQP) определяли с помощью ультразвуковой допплерографии (ультразвуковой датчик CН-6, SIEMENS, Acuson Antares). Статистический анализ проведен с помощью программы Statistica for Windows 13 (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результаты. В послеоперационном периоде ОПП развилось у 26 (65 %) больных. По сравнению с пациентами без ОПП у них на 14 % ниже уровень среднего артериального давления (р = 0,008), в среднем на 4 мм рт. ст. выше ВБД (р = 0,005) и значительно ниже ВБПД (р = 0,0348). У пациентов с ОПП RRI на 13,9 % выше, чем у больных без ОПП (0,75 (0,72; 0,81) отн. ед. против 0,66 (0,61; 0,69) отн. ед. соответственно, р = 0,000001), но степень SQP почек достоверно не отличалась в группах (р = 0,636). Логистический регрессионный анализ показал, что у больных с высоким RRI в 15 раз чаще возникает ОПП. ROC-анализ показал, что RRI >0,71 отн. ед. – пороговый уровень для развития ОПП с чувствительностью 87,2 % и специфичностью 73,5 %, имеет высокую прогностическую ценность (площадь под кривой AUC 0,868, p < 0,0001). СИ, ВБД, ВБПД достоверно очень слабо коррелировали с RRI (r = -0,31; r = 0,26, r = -0,28 соответственно, p ˂ 0,05). Выводы. Высокие значения RRI у гериатрических пациентов после ургентной абдоминальной хирургии связаны с развитием ОПП. RRI может быть инструментом «прикроватной» диагностики ОПП, в отличие от SQP почек, которая не показала прогностической ценности.
Ultrasound examination as a method of early “bedside” diagnosis of acute kidney injury in geriatric patients after urgent abdominal surgery
Ультразвуковое исследование как метод ранней «прикроватной» диагностики острого повреждения почек у гериатрических пациентов после ургентной абдоминальной хирургии
Момот Н. В. - ORCID ID: 0000-0002-3355-4910; Туманська Н. В. - ORCID ID: 0000-0002-4290-7474; Воротинцев С. І. - ORCID ID: 0000-0002-9159-6617.
Keywords: геріатричні пацієнти; гостре пошкодження нирок; нирковий резистивний індекс; elderly; acute kidney injury; renal resistive index; гериатрические пациенты; острое повреждение почек; почечный резистивный индекс