Дослідження ефірної олії трави собачої кропиви (Leonurus cardіаса L.)методом газової хроматографії з мас-детекцією - Гудзенко, А. В.; Цуркан, О. О.; Ковальчук, Т. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
З використанням методу газо-рідинної хроматографії з мас-детекцією проаналізовано траву кропиви собачої. Серед летких речовин зазначеної рослинної сировини визначено речовини-маркери, за допомогою яких можлива стандартизація компонентів собачої кропиви в рослинних лікарських сумішах. С использованием метода газо-жидкостной хроматографии с масс-детекцией проанализирована трава пустырника сердечного. Среди летучих веществ указанного растительного сырья определены вещества-маркеры, с помощью которых возможна стандартизация растительных компонентов пустырника в лекарственных смесях. Using the method of gas chromatography with mass-detection herb Leonurus cardiaca L was analysed. Markers which can be used for standardization of Leonurus cardiaca L. components in medicinal mixtures were identified among the volatile compounds of this herbal substance.
Keywords: речовини-маркери; багатокомпонентні рослинні суміші; метод газової хроматографії з мас-детекцією; леткі речовини; трава кропиви собачої; вещества-маркеры; многокомпонентные растительные смеси; метод газовой хроматографии с масс-детекцией; трава пустырника сердечного; substances-markers; multicomponent plant compositions; GC-MS; volatile substances; herb Leonurus cardiaca L