Вплив вітаміну B12 на рівень гомоцистеїну у хворих з коморбідним перебігом ішемічної хвороби серця та кислотозалежних захворювань шлунково-кишкового тракту - Орловський, В. Ф.; Жаркова, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати дослідження рівнів ціанокобаламіну та гомоцистеїну плазми крові у хворих з коморбідним перебігом ішемічної хвороби серця та кислотозалежних захворювань шлунково-кишкового тракту, кореляції рівнів цих показників та їх залежності від тривалості прийому інгібіторів протонної помпи для лікування кислотозалежних захворювань. Також прослідковано ефективність включення у схему терапії коморбідних хворих парентерального введення ціанокобаламіну. Встановлено, що при ішемічній хворобі серця, асоційованій з кислотозалежними захворюваннями, середній рівень ціанокобаламіну достовірно нижчий, а середній рівень гомоцистеїну – достовірно вищий порівняно з ізольованими патологічними станами та контрольною групою. Ступінь дефіциту вітаміну В12 і вираженість гіпергомоцистеїнемії зростали відповідно до збільшення тривалості перебігу кислотозалежних захворювань і прийому інгібіторів протонної помпи. Існує достовірний зворотній кореляційний зв’язок між рівнями гомоцистеїну та ціанокобаламіну плазми крові, найбільшу силу зв’язку зареєстровано в групі хворих на ішемічну хворобу серця, асоційовану з кислотозалежними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Застосування ціанокобаламіну в комплексній терапії хворих з коморбідним перебігом ішемічної хвороби серця та кислотозалежні захворювання сприяє зниженню гіпергомоцистеїнемії як одного з додаткових факторів ризику серцево-судинних ускладнень. Приведены результаты исследования уровней цианокобаламина и гомоцистеина плазмы крови у больных с коморбидным течением ишемической болезни сердца и кислотозависимых заболеваний желудочно-кишечного тракта, корреляции уровней этих показателей и их зависимости от длительности приема ингибиторов протонной помпы для лечения кислотозависимых заболеваний. Также прослежена эффективность включения в схему терапии коморбидных больных парентерального введения цианокобаламина. Установлено, что при ишемической болезни сердца, ассоциированной с кислотозависмыми заболеваниями, средний уровень цианокобаламина достоверно ниже, а средний уровень гомоцистеина – достоверно выше по сравнению с изолированными патологическими состояниями и контрольной группой. Степень дефицита витамина В12 и выраженность гипергомоцистеинемии возростали соответственно увеличению длительности течения кислотозависимых заболеваний и приема ингибиторов протонной помпы. Существует достоверная обратная корреляционная связь между уровнями гомоцистеина и цианокобаламина плазмы крови, наибольшая сила связи зарегистрирована в группе больных ишемической болезнью сердца, ассоциированной с кислотозависимыми заболеваниями. Применение цианокобаламина в комплексной терапии больных с коморбидным течением ишемической болезни и кислотозависимых заболеваний способствует снижению гипергомоцистеинемии как одного из дополнительных факторов риска сердечно-сосудистых осложнений. Present article is devoted to the study of the correlation between vitamin B12 serum level and hyperhomocysteinaemia. In agreement with the literature, we found significant inverse relationships between vitamin B12 and homocysteine plasma levels. During research it was discovered that the lowest vitamin B12 serum level and the highest homocysteine serum level have been registrated in patients having associated pathology (ischemic heart disease and acid peptic disease according to long-term proton pump inhibitor use). Evident correlation was shown between that changes and the term of proton pump inhibitor use. Parenteral B12 supplementation reduces circulating homocysteine concentration and decreases risk of coronary events in patients with comorbidity of ischemic heart disease and acid peptic disease.
Keywords: ціанокобаламін; гомоцистеїн; ішемічна хвороба серця; кислотозалежні захворювання; інгібітори; протонної помпи; цианокобаламин; гомоцистеин; ишемическая болезнь сердца; кислотозависимые заболевания; ингибиторы протонной помпы; vitamin B12; homocysteine; ischemic heart disease; acid peptic disease; proton pump inhibitors