Дослідження елементного складу рижію посівного (Camelina sativa (L.) Crantz) та рижію дрібноплодого (Camelina microcarpa Andrz.) - Цикало, Тетяна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Гришина, О. В.; Рябчун, В. К.; Цыкало, Т. А.; Тржецинский, С. Д.; Гришина, Е. В.; Рябчун, В. К.; Tsykalo, T. O.; Trzhetsynskyi, S. D.; Hryshyna, O. V.; Riabchun, V. K. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – порівняльне дослідження якісного складу й кількісного вмісту макро- та мікроелементів в насінні рижію посівного та рижію дрібноплодого. Матеріали та методи. Об’єкти дослідження – насіння рижію посівного сорту Славутич (C. sativa (L.) Crantz) і рижію дрібноплодого (C. microcarpa Andrz.). Зразки насіння, що надані Національним центром генетичних ресурсів рослин України, зібрані влітку 2017 р. на території Запорізької та Полтавської областей. Для визначення якісного складу й кількісного вмісту макро- та мікроелементів використовували метод атомно-емісійної спектрографії з фотографічною реєстрацією на приладі ДФС-8. Результати. Експериментальні дані щодо макро- та мікроелементного складу насіння рижію посівного та рижію дрібноплодого свідчать про наявність у сировині не менше 19 елементів. У насінні рижію посівного в найбільших кількостях акумулювались (мг/100 г): 1) макроелементи: калій – 1500, фосфор – 470, магній – 235, кальцій – 190; 2) мікроелементи: ферум – 16,4, цинк – 7,0, алюміній – 3,0, манган – 2,8, нікель – 1,78, купрум – 1,12. Накопичення елементів у насінні рижію дрібноплодого відрізняється від їхнього вмісту в сировині рижію посівного та становить (мг/100г): 1) макроелементи: калій – 840, магній – 105, кальцій – 105, фосфор – 85; 2) мікроелементи: ферум – 2,7, цинк – 2,5, алюміній – 2,3, манган – 1,5. Висновки. У результаті атомно-емісійної спектрографії з фотографічною реєстрацією в насінні рижію посівного сорту Славутич (C. sativa (L.) Crantz) та рижію дрібноплодого (C. microcarpa Andrz.) вперше вивчено елементний склад. Встановлено наявність 19 елементів. У насінні рижію посівного вміст кожного з елементів переважає над вмістом елементів у насінні рижію дрібноплодого. Результати свідчать про перспективність фітохімічного вивчення біологічно активних речовин рослинної сировини рижію посівного та рижію дрібноплодого для пошуку нових лікарських рослин і створення нових фітозасобів на їхній основі. Цель работы – сравнительное исследование качественного состава и количественного содержания макро- и микроэлементов в семенах рыжика посевного и рыжика мелкоплодного. Материалы и методы. Объекты исследования – семена рыжика посевного сорта Славутич (C. sativa (L.) Crantz) и рыжика мел-коплодного (C. microcarpa Andrz.). Образцы семян, предоставленные Национальным центром генетических ресурсов растений Украины, собраны летом 2017 г. на территории Запорожской и Полтавской областей. Для определения качественного состава и количественного содержания макро- и микроэлементов использовали метод атомно-эмиссионной спектрографии с фотографи¬ческой регистрацией на приборе ДФС-8. Результаты. Экспериментальные данные по макро- и микроэлементному составу семян рыжика посевного и рыжика мелко¬плодного свидетельствуют о наличии в сырье не менее 19 элементов. В семенах рыжика посевного в наибольших количествах аккумулировались (мг/100 г): 1) макроэлементы: калий – 1500, фосфор – 470, магний – 235, кальций – 190; 2) микроэлемен¬ты: феррум – 16,4, цинк – 7,0, алюминий – 3,0, марганец – 2,8, никель – 1,78, медь – 1,12. Накопление элементов в семенах рыжика мелкоплодного отличается от их содержания в сырье рыжика посевного и составляет (мг/100 г): 1) макроэлемен¬ты: калий – 840, магний – 105, кальций – 105, фосфор – 85; 2) микроэлементы: феррум – 2,7, цинк – 2,5, алюминий – 2,3, марганец – 1,5. Выводы. В результате атомно-эмиссионной спектрографии с фотографической регистрацией в семенах рыжика посевного сорта Славутич (C. sativa (L.) Crantz) и рыжика мелкоплодного (C. microcarpa Andrz.) впервые изучен элементный состав. Установлено наличие 19 элементов. В семенах рыжика посевного содержание каждого из элементов преобладает над содержанием элемен¬тов в семенах рыжика мелкоплодного. Результаты свидетельствуют о перспективности фитохимического изучения биологически активных веществ растительного сырья рыжика посевного и рыжика мелкоплодного для поиска новых лекарственных растений и создания новых фитопрепаратов на их основе. The aim of the research was to conduct a comparative study of the qualitative composition and quantitative content of macro- and microelements in the seeds of the Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz. Materials and methods. Seeds of the Slavutych Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz. were selected as the subject of the study. Samples of seeds were provided by the National Center for Plant Genetic Resources of Ukraine. The seeds were collected in summer 2017 on the territory of Zaporizhzhia and Poltava region. To determine the qualitative composition and quantitative content of macro- and microelements, an atomic emission spectrograph method with photographic registration on the DFS-8 device was used. Results. The obtained experimental data on the macro- and microelement composition of the seeds of Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz. indicate that there are at least 19 elements in the raw material. The seeds of Camelina sativa (L.) Crantz accumulate in the largest quantities (mg/100 g): 1) macroelements: potassium – 1500, phosphorus – 470, magnesium – 235, calcium – 190; 2) microelements: ferrous – 16,4, zinc – 7,0, aluminum – 3,0, manganese – 2,8, nicole – 1,78, cuprum – 1,12. The accumulation of elements in the Camelina microcarpa Andrz. differs from their content in the seed of the Camelina sativa (L.) Crantz and amounts to (mg/100 g): 1) macroelements: potassium – 840, magnesium – 105, calcium – 105, phosphorus – 85; 2) microelements: ferrum – 2.7, zinc – 2.5, aluminum – 2.3, manganese – 1.5. Conclusions. As a result of atomic emission spectrography with photographic registration, elemental composition has been established in the seeds of the C. sativa (L.) Crantz and C. microcarpa Andrz for the first time. 19 elements have been detected. In the seeds of the Camelina sativa (L.) Crantz, the content of each of the elements prevails over the content of the elements in the Camelina microcarpa Andrz seeds. The obtained results testify the prospect of further phytochemical study of biologically active substances of vegetative raw materials of the Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz., in order to find new medicinal plants and to create new drugs based on them.
Исследование элементного состава рыжика посевного (Camelina sativa (L.) Crantz) и рыжика мелкоплодного (Camelina microcarpa Andrz.)
The study of the elemental composition of Camelina sativa (L.) Crantz and Camelina microcarpa Andrz
Keywords: рижій посівний; рижій дрібноплодий; насіння; макроелементи; мікроелементи; атомно-емісійна спектрографія; рыжик посевной; рыжик мелкоплодный; семена; макроэлементы; микроэлементы; атомно-эмиссионная спектрография; Camelina sativa (L.) Crantz; Camelina microcarpa Andrz.; seeds; micronutrients; atomic-emission spectrophotometry