Методи синтезу похідних 1,2,4-тріазолу, що мають метоксифенільний замісник, і дослідження спектра їхньої фармакологічної активності - Довбня, Д. В.; Каплаушенко, Андрій Григорович; Dovbnia, D. V.; Kaplaushenko, A. H. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – узагальнення даних щодо сучасних методів синтезу похідних 1,2,4-тріазолу, визначення впливу метоксифенільного замісника на реакційну здатність і зміну спектра фармакологічної активності. Матеріали та методи. Під час роботи використали такі методи: аналітичний, інформаційного пошуку, описовий, узагальнення. Вивчили відомості фахової літератури щодо методів синтезу та дослідження біологічної активності похідних 1,2,4-тріазолів, які містять метоксифенільний замісник. Результати. Здійснили пошук, аналіз та узагальнення інформації щодо методів синтезу та дослідження біологічної активності похідних 1,2,4-тріазолів, що містять метоксифенільний замісник. У результаті вивчення доступних джерел фахової інформації та здійснення наукового пошуку встановили, що дослідження похідних 1,2,4-тріазолу з метоксифенільними замісниками посідають важливе місце в українській фармацевтичній галузі, оскільки ці сполуки характеризуються широким спектром фармакологічної активності, мають низькі показники гострої токсичності та є перспективними для створення на їхній основі нових активних фармацевтичних інгредієнтів. The aim of the work was to summarize data on modern methods for the synthesis of 1,2,4-triazole derivatives, to determine the effect of a methoxyphenyl substituent on reactivity and changing the spectrum of pharmacological activity. Materials and methods. In the work, we used such methods as analytical, information search, descriptive, generalization. The materials of the research were information from the professional literature on the methods of synthesis and study of the biological activity of 1,2,4-triazole derivatives with methoxyphenyl. Results. A search, analysis, and generalization of information on the methods of synthesis and study of the biological activity of 1,2,4-triazole derivatives with methoxyphenyl were carried out. As a result of the studying available sources and implementation of scientific research, it was found that studies of 1,2,4-triazole derivatives with methoxyphenyl occupy an important place in the Ukrainian pharmaceutical industry, as they have a wide range of pharmacological activity. Also they show low rates of acute toxicity and are perspective to create new APIs on their base
Methods of synthesis of 1,2,4-triazole derivatives with methoxyphenyl and study the spectrum of their pharmacological activity
Довбня Д. В. - ORCID ID: 0000-0001-6170-144X; Каплаушенко А. Г. - ORCID ID: 0000-0003-3704-5539.
Keywords: похідні 1,2,4-тріазолу; метоксифенільний замісник; фармакологічна активність; 1,2,4-triazole derivatives; methoxyphenyl substituent; pharmacological activity