Clinical features of pregnancy in multidrug-resistant tuberculosis and type I diabetes mellitus comorbidities (a case report) - Raznatovska, O. M.; Fedorec, A. V.; Shalmina, M. O.; Grekova, T. A.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Федорець, А. В.; Шальміна, Марія Олександрівна; Грекова, Тетяна Анатоліївна (My University, 2019)
Objective – to update the literature data with the clinical features of pregnancy in multidrug-resistant tuberculosis (MRD-TB) and type 1 diabetes mellitus (T1DM) comorbidities based on an example from own clinical experience. A clinical case of pregnancy course in MRD-TB and T1DM comorbidities was described based on our own clinical experience. We report the clinical case of newly diagnosed MRD-TB in a 38-year-old woman suffering from T1DM. Her general condition was unstable from satisfactory to moderately severe despite an adequate treatment of MRD-TB and T1DM with manifestations of intoxication syndrome and nephropathy. Adenomyosis with periodic bloody vaginal discharge was diagnosed. There was no clinical-radiological dynamics and sputum culture conversion. After an intensive phase of antimycobacterial therapy within 3 months, the patient got pregnant. Based on the medical indications (MRD-TB, absence of sputum culture conversion and clinical-radiological dynamics, moderate severity of T1DM, nephropathy) and adenomyosis with bloody vaginal discharge, the patient was requested to induce the pregnancy termination, and she consented. On month 7 of antimycobacterial therapy, an extensive drug-resistance of Mycobacterium tuberculosis to antimycobacterial agents and negative dynamics by follow-up chest X-ray were diagnosed. The feature of pregnancy course in MRD-TB and T1DM comorbidities was an unfavorable coexistence of both these diseases simultaneously resulting in an induced abortion. In this case, doctors to working with patients suffering from both MRD-TB and T1DM are recommended to advise patients the use of contraception in order to prevent pregnancy during treatment of active MRD-TB.

Мета дослідження – доповнення літературних джерел даними про особливості перебігу вагітності при одночасному захворюванні на мультирезистентний туберкульоз (МРТБ) і цукровий діабет (ЦД) 1-го типу на прикладі власного спостереження. Описано клінічний випадок власного спостереження перебігу вагітності при одночасному захворюванні на МРТБ і ЦД 1-го типу. У представленому клінічному випадку пацієнтка 38 років, хвора на ЦД 1-го типу, захворіла на вперше діагностований МРТБ. На тлі адекватного лікування МРТБ та ЦД 1-го типу в пацієнтки загальний стан постійно коливався від задовільного до середньотяжкого з проявами інтоксикаційного синдрому та появою нефропатії, діагностовано ендометріоз тіла матки з періодичними кров’янистими виділеннями, визначалися відсутність клінічно-рентгенологічної динаміки та конверсії мокротиння. Через 3 місяці інтенсивної фази антимікобактеріальної терапії пацієнтка завагітніла. Враховуючи медичні показання (МРТБ, відсутність конверсії мокротиння і клінічно-рентгенологічної динаміки, ЦД 1-го типу середньої тяжкості, нефропатія) та ендометріоз тіла матки з кров’янистими виділеннями, пацієнтці було запропоновано зробити штучне переривання вагітності, на що вона погодилася. На тлі негативної динаміки в пацієнтки на 7-му місяці антимікобактеріальної терапії була діагностована розширена резистентність мікобактерій туберкульозу до антимікобактеріальних препаратів. Особливостями перебігу вагітності при одночасному захворюванні на МРТБ і ЦД 1-го типу був несприятливий фон, спричинений цими двома захворюваннями. Наслідком цього стало штучне переривання вагітності. Рекомендаціями в цьому випадку є робота лікарів з пацієнтками, хворими одночасно на МРТБ і ЦД 1-го типу, у напрямку використання контрацепції з метою запобігання вагітності на період лікування активного МРТБ.
Особливості перебігу вагітності при одночасному захворюванні на мультирезистентний туберкульоз і цукровий діабет 1-го типу (клінічний випадок)
Keywords: pregnancy; multidrug-resistant tuberculosis; type 1 diabetes mellitus; вагітність; мультирезистентний туберкульоз; цукровий діабет 1-го типу