Зміна компонентів неспецифічного захисту респіраторної системи при цукровому діабеті - Півоварова, О. А.; Пивоварова, О. А.; Pivovarova, O. A. (ЗДМУ, 2014)
Нині недостатньо вивчено систему неспецифічних факторів захисту дихальної системи при цукровому діабеті. З метою оцінювання стану компонентів неспецифічного захисту респіраторної системи при цукровому діабеті вивчили клітинний склад повітроносних шляхів за допомогою діагностичної бронхоскопії у 63 пацієнтів із цукровим діабетом і 46 практично здорових осіб. Об’єктом для гістологічного дослідження респіраторної системи при експериментальному цукровому діабеті стали 47 щурів та 43 інтактних тварини (самців) лінії Wistar. Протягом дослідження клітинного складу рідини бронхоальвеолярного секрету встановлено критерії порушень клітинних механізмів неспецифічного захисту респіраторної системи при інсуліновій недостатності у вигляді підвищення активності нейтрофілів і пригнічення функціональної активності епітеліоцитів і альвеолярних макрофагів, що свідчить про розвиток ендобронхіту з дистрофічним перетворенням миготливого епітелію слизової оболонки бронхіального дерева. В настоящее время недостаточно изучена система неспецифических факторов защиты дыхательной системы при сахарном диабете. С целью оценки состояния при сахарном диабете изучили клеточный состав воздухоносных путей с помощью диагностической бронхоскопии у 63 пациентов с сахарным диабетом и 46 практически здоровых лиц. Объектом для гистологического исследования респираторной системы при экспериментальном сахарном диабете стали 47 крыс и 43 интактных животных (самцов) линии Wistar. При исследовании клеточного состава жидкости бронхоальвеолярного секрета установлены критерии нарушений клеточных механизмов неспецифической защиты респираторной системы при инсулиновой недостаточности в виде повышения активности нейтрофилов и угнетения функциональной активности эпителиоцитов и альвеолярных макрофагов, что свидетельствует о развитии эндобронхита с дистрофическим преобразованием мерцательного эпителия слизистой оболочки бронхиального дерева. Aim. System of nonspecifi c respiratory protection factors in diabetes is currently insuffi ciently studied. Methods and results. 63 diabetic patients and 46 healthy individuals passed diagnostic bronchoscopy. Histological examination of the respiratory system in experimental diabetes mellitus have been done in 47 rats and 43 intact animals (male) line Wistar. Conclusion. Mechanisms of nonspecifi c protection of the respiratory system in insulin defi ciency, neutrophil activity and inhibition of the functional activity of epithelial cells and alveolar macrophages were established.
Изменение компонентов неспецифической защиты респираторной системы при сахарном диабете
Change of the components of nonspecifi c protection of respiratory system in diabetes mellitus
Keywords: цукровий діабет; дихальна система; імунітет вроджений; сахарный диабет; дыхательная система; иммунитет врожденный; Diabetes Mellitus; Respiratory System; Innate Immunity