Вплив біофлавоноїдів на показники пуринового обміну та прекурсорів утворення сечової кислоти при уратному нефролітіазі та метаболічному синдромі - Білай, С.; Bilai, S. (My University, 2022)
Враховуючи те, що метафілактика повинна проводитися тривало роками для її ефективності і безпечності, а також впливу на метаболічні порушення, на сучасному етапі дуже важливо використовувати біофлавоноїди, які володіють мембраностабілізуючою, антиоксидантною, протизапальною, спазмолітичною, ангіопротекторною, гіпоглікемічною, антиатеросклеротичною, нефропротекторною дією. До таких лікарських засобів відноситься квертин. Хворі на УН асоційований з МС були розділені на основну групу (n=61), яким застосовували традиційну терапію, загальноприйняті лікарські препарати, які впливають на обмінні розлади, на фоні квертину на протязі 6 місяців. Групі хворих порівняння (n=63) на УН коморбідний з МС застосовували традиційну терапію та загальноприйняті лікарські препарати, які покращують метаболічні розлади. Контрольній групі хворих на УН (n=59) застосовували традиційну терапію. Вивчено вплив квертину на показники пуринового обміну та прекурсорів утворення сечової кислоти у хворих на уратний нефролітіаз (УН) коморбідного з метаболічним синдромом (МС). Показано суттєве збільшення до лікування рівня лимонної кислоти, глутаміну, активності ксантиноксидази у хворих на УН та УН комор бідний з МС. Причому ці показники збільшувалися істотніше у хворих на УН коморбідний з МС, що свідчить про метаболічні порушення. У процесі лікування протягом 3-6 місяців спостерігалося суттєве зниження активності ксантиноксидази, вмісту лимонної кислоти та глутаміну у сироватці крові хворих групи порівняння та основної групи. Застосування квертину на тлі традиційної терапії та загальноприйнятих лікарських засобів, які корегують метаболічні процеси, сприяло нормалізації маркерів пуринового обміну (ксантиноксидази, лимонної кислоти, глутаміну) у хворих на УН коморбідного з МС. Given that metaphylaxis should be carried out for many years for its effectiveness and safety, as well as impact on metabolic disorders, at the present stage it is very important to use bioflavonoids that have membrane-stabilizing, antioxidant, anti-inflammatory, antispasmodic, angioprotective, antifungal, antipyteroprotective, hypoglycemic, antipyretic, antipyretic, hypoglyteprotective, hypoglyteprotective, hypoglycemic, hypoglycemic Such drugs include quertin. Patients with MS associated with MS were divided into the main group (n = 61), who received traditional therapy, conventional drugs that affect metabolic disorders, on the background of quertin for 6 months. The comparison group (n = 63) with UN comorbid with MS was treated with traditional therapy and common drugs that improve metabolic disorders. The control group of patients with UN (n = 59) used traditional therapy. The effect of quertin on the parameters of purine metabolism and precursors of uric acid formation in patients with urate nephrolithiasis (UN) comorbid with metabolic syndrome (MS) was studied. It showed a significant increase before treatment in the level of citric acid, glutamine, xanthine oxidase activity in patients with UN and UN comorbid with MS. Moreover, these indicators increased more significantly in patients with UN comorbid with MS, which indicates metabolic disorders. During treatment for 3-6 months, there was a significant decrease in the activity of xanthine oxidase, the content of citric acid and glutamine in the serum of patients in the comparison group and the main group. The use of quertin against the background of traditional therapy and conventional drugs that correct metabolic processes contributed to the normalization of purine metabolism markers (xanthine oxidase, citric acid, glutamine) in patients with UA comorbid with MS.
Influence of bioflavonoids on indicators of purine metabolism and uric acid precursors in urate nephrolithiasis and metabolic syndrome
Білай С. - ORCID: 0000-0001-5210-7377
Keywords: біофлавоноїди; пуриновий обмін; ксантиноксидаза; глутамін; лимонна кислота; уратний нефролітіаз коморбідний з метаболічним синдромом; bioflavonoids; purine metabolism; xanthine oxidase; glutamine; citric acid; urate nephrolithiasis comorbid with metabolic syndrome