Dynamics of clinical-neurological indicators of patients with hemorrhagic hemispheric stroke in the recovering period of the disease - Miedviedkova, S. O.; Dronova, A. O.; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Дронова, А. О.; Медведкова, С. А.; Дронова, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
The aim of our study was the investigation of the dynamics of clinical-neurological indicators of patients with hemorrhagic hemispheric stroke (HHS) in the recovering period of the disease by comprehensive neurological, medical and social research. Materials and methods. 90 patients in the age from 38 to 70 years were studied, 58 men – 64.4 % and 32 women – 35.6 %. The condition of the patients was evaluated by NIHSS, mRS, BI and MSA on the 30th, 180th, 360th day of HHS. Depending on their self-care recovering level the patients were divided in two groups for analysis: the first one was formed with the patients whose self-care level completely was restored on the 360th day (ВІ = 100), and the second one was formed with the patients with BI 95 and less on the 360th day. Мета роботи – виявлення динаміки клініко-неврологічних показників у хворих на геморагічний півкульовий інсульт (ГПІ) у відновному періоді шляхом комплексного неврологічного та медико-соціального дослідження. Матеріали та методи. Обстежили 90 хворих віком 38–70 років: 58 (64,4 %) чоловіків і 32 (35,6 %) жінки. Стан пацієнтів оцінили за NIHSS, mRS, ВІ та MSA на 30, 180, 360 добу ГПІ. Залежно від відновлення рівня самообслуговування пацієнтів поділили на дві групи: в першу ввійшли пацієнти, в яких на 360 добу визначили повне відновлення рівня самообслуговування (ВІ = 100), у другу групу – пацієнти, в яких на 360 добу ВІ ≤95. Цель работы – определение динамики клинико-неврологических показателей у больных с геморрагическим полушарным инсультом (ГПИ) в восстановительном периоде путем комплексного неврологического и медико-социального исследования. Материалы и методы. Обследовали 90 больных в возрасте от 38 до 70 лет: 58 (64,4 %) мужчин и 32 (35,6 %) женщины. Состояние пациентов оценивали по NIHSS, mRS, BI и MSA на 30, 180, 360 сутки ГПИ. В зависимости от восстановления уровня самообслуживания пациентов поделили на две группы: в первую вошли пациенты, у которых на 360 сутки отмечено полное восстановление уровня самообслуживания (ВI = 100), а во вторую группу – пациенты с BI на 360 сутки 95 и меньше.
Динаміка клініко-неврологічних показників у хворих на геморагічний півкульовий інсульт у відновному періоді захворювання
Динамика клинико-неврологических показателей у больных геморрагическим полушарным инсультом в восстановительном периоде заболевания
Keywords: hemorrhagic stroke; rehabilitation; recovery period; геморагічний інсульт; реабілітація; відновний період; геморрагический инсульт; реабилитация; восстановительный период