Оцінювання синдрому старечої астенії за допомогою шкали Frailty та Edmonton frail у пацієнтів похилого та старечого віку в невідкладній абдомінальній хірургії - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Ярешко, Неля Олександрівна; Бачурін, Андрій Вікторович; Danyliuk, M. B.; Zavhorodnii, S. M.; Yareshko, N. O.; Bachurin, A. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – порівняти ефективність оцінювання синдрому старечої астенії за допомогою шкал Frailty та Edmonton Frail у пацієнтів похилого та старечого віку в невідкладній абдомінальній хірургії. Матеріали та методи. У дослідження залучили 80 хворих віком від 60 до 89 років, у яких діагностовано гострий холецистит на фоні жовчнокам’яної хвороби. Встановили кореляцію між астенією та ступенем тяжкості стану пацієнтів за шкалою P-POSSUM, пікове зростання ризику розвитку післяопераційних ускладнень і летальності визначили в пацієнтів із сумою балів понад 32 (р = 0,012). За допомогою шкали Edmonton Frail синдром старечої астенії виявили в 30 (37,5 %) пацієнтів, за шкалою Frailty – у 32 (40,0 %), U = 3120,0, p = 0,7862. Результати. Головною перевагою шкали Edmonton Frail є тривалість дослідження – 22 ± 3 хв, а за допомогою шкали Frailty – 360 ± 22 хв (U = 24,5, p < 0,0001). У результаті оцінювання тяжкості стану за допомогою шкали P-POSSUM визначили прямий середньої сили кореляційний зв’язок між наявністю астенії та кількістю балів: підгрупа А Edmonton Frail – rs = 0,81, p = 0,000001; такі самі дані одержали й за шкалою Frailty – rs = 0,78, p = 0,000004. Частота ускладнень значно зростає у пацієнтів з астенією, що підтверджено і за шкалою Edmonton Frail – 23,3 %, U = 605,0, p = 0,0087, і за Frailty – 21,9 %, U = 632,0, p = 0,0150. The aim of the work was to compare the effectiveness of the assessment of senile asthenia syndrome using the Frailty and Edmonton Frail scales in elderly and senile patients undergoing emergency abdominal surgery. Materials and methods. The study included 80 patients aged 60 to 89 years with a diagnosis of acute calculous cholecystitis. A correlation was determined between asthenia and the severity of the patient’s condition according to the P-POSSUM scale, the peak value of the increase in the risk of postoperative complications and mortality occurs in patients with a sum of points >32, p = 0.012. The syndrome of senile asthenia using the Edmonton Frail scale was detected in 30 (37.5 %) patients, according to the Frailty scale – 32 (40.0 %), U = 3120.0, p = 0.7862. Results. The main advantage of the Edmonton Frail scale is the examination time of 22 ± 3 min, while with the Frailty scale 360 ± 22 min (U = 24.5, p < 0.0001). Based on the assessment of the severity of the condition using the P-POSSUM scale, we determined a direct correlation of average strength between the presence of asthenia and the number of points: Edmonton Frail subgroup A – rs = 0.81, p = 0.000001. The same results, respectively, on the Frailty scale – rs = 0.78, p = 0.000004. The frequency of complications increases significantly in the category of patients with asthenia, which is confirmed by both the Edmonton Frail scale – 23.3 % (U = 605.0, p = 0.0087), and the Frailty scale – 21.9 % (U = 632.0, p = 0.0150).
Assessment of senile asthenia syndrome using the Frailty and Edmonton frail scales in elderly and senile patients who underwent emergency abdominal surgery
Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522; Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Ярешко Н. О. - ORCID ID: 0000-0002-2405-2476; Бачурін А. В. - ORCID ID: 0000-0002-0038-5671.
Keywords: синдром старечої астенії; похилий вік; слабкість; гострий холецистит; asthenia; elderly; frailty; acute cholecystitis