Комплексна патоморфологічна диференційна діагностика передпухлинних процесів і раку шлунка - Марковський, В. Д.; Харченко, О. В.; Марковский, В. Д.; Харченко, А. В.; Markovskiy, V. D.; Kharchenko, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Уперше проведено комплексне дослідження, присвячене вивченню фенотипів диспластичних змін слизової оболонки шлунка гістологічними методами та відповідних їм геномів за допомогою молекулярно-біологічного методу ISSR-PCR. Показано базисне значення передракових станів, хронічного атрофічного гастриту та інфекції Helicobacter pylori в процесі формування передракових змін у вигляді дисплазій шлункового епітелію та осередків кишкової метаплазії. Вивчено прояви мітотичного режиму в різних регіонах слизової оболонки шлунка хворих на хронічну виразку дванадцятипалої кишки, шлунка та виразково-інфільтративного раку шлунка. Встановлено закономірності й особливості частоти і розповсюдження передпухлинних процесів у різних регіонах шлунка у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки і шлунка. Розроблено диференційно-діагностичні критерії, що відрізняють їх від раку шлунка. На матеріалі післяопераційних шлунків і повторних гастробіопсій за п’ятирічний період обґрунтовано положення про неоднорідність дисплазій епітелію слизової оболонки шлунка другого та третього ступеня, критерії виявлення ранього раку шлунка за допомогою гістологічного методу в комплексі з методом ISSR-PCR. Застосування методу ISSR-PCR з метою виявлення пухлинних клітин у периферичній крові хворих на рак категорії МО виявило наявність останніх у 27,8%, що вказує на ризик раннього метастазування у даної категорії хворих. Впервые проведено комплексное исследование, посвященное изучению фенотипов диспластических изменений слизистой оболочки желудка гистологическими методами и соответствующих им геномов при помощи молекулярно-биологического метода ISSR-PCR. Показано базисное значение предраковых состояний, хронического атрофического гастрита и инфекции Helicobacter pylori в процессе формирования предраковых изменений в виде дисплазий желудочного эпителия и очагов кишечной метаплазии. Изучены проявления митотического режима в разных регионах слизистой оболочки желудка больных с хронической язвой двенадцатиперстной кишки, желудка и язвенно-инфильтративного рака желудка. Установлены закономерности и особенности частоты и распространенности предопухолевых процессов в разных регионах желудка у больных с язвенной болезнью двенадцатиперстной кишки и желудка. Разработаны дифференциально-диагностические критерии, которые отличают их от рака желудка. На материале послеоперационных желудков и повторных гастробиопсий за пятилетний период обосновано положение о неоднородности дисплазий эпителия слизистой оболочки желудка второй и третьей степени и найдены критерии обнаружения раннего рака желудка с помощью гистологического метода в комплексе с методом ISSR-PCR. Применение метода ISSR-PCR с целью обнаружения опухолевых клеток в периферической крови больных раком категории МО обнаружило присутствие последних в 27,8%, что свидетельствует о риске раннего метастазирования у данной категории больных. For the fi rst time, a special comprehensive study of the phenotypes of dysplasia of gastric mucosa by histological techniques and their respective genomes using molecular-biological method of ISSR-PCR was performed. Main effect of precancerous lesions, chronic atrophic gastritis and Helicobacter pylori infection in the formation of precancerous changes in the form of gastric epithelium dysplasia and in the form of intestinal metaplasia foci was shown. We study manifestations of the mitotic regime in various zones of gastric mucosa in patients with chronic duodenal ulcer, gastric ulcer, and ulcero-infi ltrative gastric cancer. The regularities and characteristics of the frequency and prevalence of precancerous processes in different zones of stomach in patients with duodenal ulcer and stomach ulcer were determined. Diagnostic criteria for differenting them from stomach cancer were worked out. On the material of postoperative stomach gastrobiopsies repeated during fi ve years, statement about heterogeneity of gastric mucosa epithelium dysplasia of the second and third degree was grounded, and criteria for the detection of early gastric cancer using histological methods in combination with the method of ISSR-PCR were found. The use of ISSR-PCR method for detecting tumor cells in peripheral blood of patients with category МО cancer revealed their presence in 27,8% cases, which indicates risk of early metastasis in these patients.
Комплексная патоморфологическая дифференциальная диагностика предопухолевых процессов и рака желудка
Complex pathologic differential diagnosis of precancerous processes and gastric cancer
Keywords: дисплазія; фенотип; амплікони; ДНК; полімеразна ланцюгова реакція; дисплазия; фенотип; ампликоны; ДНК; полимеразная цепная реакция; dysplasia; phenotypes; amplicones; DNA; PCR