Морфогенез селективної загибелі та відновлення нейронів головного мозку при постреанімаційній енцефалопатії. - Євсєєв, Антон Володимирович; Jevsjejev, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Дисертація містить результати комплексних нейроморфологічних досліджень головного мозку хворих на ПРЕ, які визначили особливості селективної загибелі та відновлення нейронів ЦНС після перенесеної КС для використання в патологоанатомічній діагностиці. Визначено, що в перші години ПРП початкові ішемічні зміни нейронів проявляються набряканням мітохондрій, що призводить до активації внутрішніх шляхів апоптозу. Апоптоз нейронів стимулюють внутрішні мітохондріальні фактори (Bax) і активовані домени Fas-APO-рецепторів. Вах-індукований апоптоз блокується при одночасній експресії білка Всl-XL. Головними типами селективної загибелі нейронів в ПРП є апоптоз, каріоцитолізис, коагуляційний некроз та ретроградне руйнування, які розвиваються внаслідок постішемічно-реперфузійних і ексайтотоксичних ушкоджень, а також стійкого невідновлення кровообігу в капілярах мозку. Основними умовами відновлення частково ушкоджених нейронів є розвиток у ранньому ПРП адаптивного сателітозу з експресією гліоцитами білка Всl-XL, збільшення числа спеціалізованих гліо-нейронних контактів, аутофагоцитоз зруйнованих компонентів, а також відновлення мітохондрій та інших органел. При стійкому невідновленні кровотоку в капілярах виникає селективний некроз перикапілярних нейронів або дрібні вогнища перикапілярного некрозу нервової тканини з наступним формуванням вогнищ гліофіброзу. The thesis contains results of complex neuromorphological researches of a brain of patients with PRE which defined features of selective death and restoration of brain neurons after AD for use in postmortem diagnostics. It is defined, that during the first hours of PRP early ischemic changes of neurons show a swelling of mitochondrions that leads to activation of intrinsic pathways of an apoptosis. A neuronal apoptosis is stimulated by intrinsic mitochondrial factors (Bax) and by the activated domains of Fas-APO-receptors. Bax-induced apoptosis is blocked when protein Всl-XL is expressed simultaneously. The main types of neuronal selective death at the PRP are apoptosis, karyocytolysis, coagulative necrosis and retrograde destruction of neurons, which are developed through the postischemic-reperfusion and excitotoxic damages and permanent blood flow unrenewal in brain capillares. The basic conditions of restoration of particulate damaged neurons is adaptive satellitosis development in early PRP with glial expression of Всl-XL protein, augmentation of number of specialized glio-neuronal contacts, authophagocytosis of the blasted components and restoration of mitochondrions and other organelles. The selective necrosis of pericapillare neurons or the small loci of perivascular necrosis of nervous tissue are developed at zones of permanent blood flow unrenewal with the subsequent development of the loci of gliofibrosis.
Keywords: постреанімаційна енцефалопатія; селективна загибель нейронів; імуногістохімічні маркери апоптозу; ретроградне руйнування; відновлення структури нейронів; постреанимационная энцефалопатия; селективная гибель нейронов; иммуногистохимические маркеры апоптоза; ретроградное разрушение; восстановление структуры нейронов; postresuscitation encephalopathy; neuronal selective death; immunohistochemical markers of apoptosis; retrograde destruction; neuronal structure recovery