Гепатопротекторний потенціал яглиці звичайної (Aegopodium podagraria L.): скринінгове дослідження - Койро, О. О.; Штриголь, С. Ю.; Штрыголь, С. Ю.; Koyro, O. O.; Shtrygol, S. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Досліджено гепатопротекторні властивості екстрактів, настойок кореневищ, листя та квіток яглиці звичайної (Aegopodium podagraria L.) та її біологічно активних речовин на моделі тетрахлорметанового пошкодження печінки у мишей. Більшість препаратів запобігала летальності, проте максимальний гепатопротекторний ефект мали настойка, екстракт, білково-полісахаридний комплекс листя яглиці звичайної та флавоноїд трифолін. Вони не тільки знижували летальність, але й запобігали цитолізу, зменшували коефіцієнт маси печінки. Исследованы гепатопротекторные свойства экстрактов, настоек из корневищ, листьев и цветков сныти обыкновенной (Aegopodium podagraria L.) и ее биологически активных веществ на модели тетрахлорметанового повреждения печени у мышей. Большинство препаратов предупреждали летальность, однако максимальный гепатопротекторный эффект оказывали настойка, экстракт, белково-полисахаридный комплекс листьев сныти обыкновенной и флавоноид трифолин. Они не только снижали летальность, но и предупреждали цитолиз, уменьшали коэффициент массы печени. The hepatoprotective activity of goutweed (Aegopodium podagraria L.) roots, leaves, fl owers extracts and tinctures as well as goutweed biologically active substances have been investigated in mice with carbon tetrachloride-induced liver injury. Most of them prevented lethality, but the most effective hepatoprotective preparations were as follows: the extract, the tincture, protein-polysaccharide complex of goutweed leaves and fl avonoid trifolin. They not only improved survival rate, but counteracted cytolysis and normalized liver weight ratio.
Гепатопротекторный потенциал сныти обыкновенной (Aegopodium podagraria L.): скрининговое исследование
Hepatoprotective potential of goutweed (Aegopodium podagraria L.): screening
Keywords: яглиця звичайна (Aegopodium podagraria L.); фітопрепарати; гепатопротектори; сныть обыкновенная (Aegopodium podagraria L.); фитопрепараты; гепатопротекторы; goutweed (Aegopodium podagraria L.); herbal drugs; hepatoprotective agents