Морфологические изменения в донорской почке как факторы риска нарушения начальной функции почечного аллотрансплантата - Никоненко, Т. Н.; Траилин, А. В.; Остапенко, Т. И.; Никоненко, А. А.; Русанов, И. В.; Вильданов, С. Р.; Траілін, А. В.; Остапенко, Т. І.; Никоненко, Андрій Олександрович; Русанов, І. В.; Вільданов, Сергій Ренатович; Nikonenko, T. N.; et al. (My University, 2015)
Факторы, программирующие начальную функцию почечного аллотрансплатата изучены недостаточно. Цель исследования: изучить влияние морфологических изменений в донорской почке на начальную функцию ПАТ. Материал и методы. Проведен ретроспективный анализ клинических и морфологических данных 50 доноров: 20 трупных и 30 родственных. Анализировались морфологические данные «0»-биопсий и интраоперационных биопсий. Результаты и выводы. Изучение первичных «0»-биопсий дает возможность определить пригодность донорской почки для трансплантации. Кроме того, изучение первичных «0»-биопсий и интраоперационных биопсий позволяет оценить наличие и выраженность предсуществующей патологии, а также степень ишемических и реперфузионных повреждений, оказывающих влияние на начальную функцию почечного аллотрансплантата. Возрастные доноры могут быть использованы для трансплантации при минимальных признаках гломерулосклероза и артериосклероза. Артериальная гипертензия и острый канальцевый некроз являются факторами риска нарушения начальной функции трансплантата. Фактори, що програмують початкову функцію ниркового алотрансплатату вивчені недостатньо. Мета дослідження: вивчити вплив морфологічних змін донорської нирки на початкову функцію ниркового алотрансплатату. Матеріал і методи. Проведено ретроспективний аналіз клінічних і морфологічних даних 50 донорів: 20 трупних і 30 родинних. Аналізувалися морфологічні дані «0»-біопсій і інтраопераційних біопсій. Результати та висновки. Вивчення первинних «0»-біопсій дає можливість визначити придатність донорської нирки для трансплантації. Крім того, вивчення первинних «0»-біопсій і інтраопераційних біопсій дозволяє оцінити наявність і виразність передіснуючої патології, а також ступінь ішемічних і реперфузійних ушкоджень, що впливають на початкову функцію ниркового алотрансплантату. Вікові донори можуть бути використані для трансплантації при мінімальних ознаках гломерулосклерозу і артеріосклерозу. Артеріальна гіпертензія і гострий канальцевий некроз є факторами ризику порушення початковій функції трансплантата. Factors programming initial function of are not well understood. Objective: to study the effect of morphological changes in the donor kidney on the initial function of kidney allograft. Material and methods. Clinical and morphological data of 50 donors: 20 cadaveric and 30 related were analyzed retrospectively. Morphological data of “0”-biopsy and intraoperative biopsies were analyzed. Results and conclusions. The study of the primary “0”-biopsy enables us to determine the suitability of a donor kidney for transplantation. In addition, the study of the primary “0”-biopsy and intraoperative biopsies helps to evaluate the presence and severity of preexisting disease, as well as the degree of ischemic and reperfusion injury, affecting the initial function of renal allograft. Aged donors may be used for transplantation with minimal signs of arteriosclerosis and glomerulosclerosis. Arterial hypertension and acute tubular necrosis are risk factors for abnormalities in the initial graft function.
Морфологічні зм іни донорської нирки як фактори ризику порушення початковій функції ниркового алотрансплантату
Morphological changes in the donor kidney as risk factors for abnormality of kidney allograft initial function
Keywords: почечный аллотрансплантат; начальная функция; первичные биопсии; донорская почка; возрастные изменения; ишемические повреждения; нирковий алотрансплантат; початкова функція; первинні біопсії; донорська нирка; вікові зміни; ішемічні ушкодження; kidney allograft; initial function; primary biopsy; donor kidney; age-related changes; ischemic damage