Стан функції ендотелію у дітей із хронічними та рецидивними захворюваннями бронхолегеневої системи - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Lezhenko, H. O.; Pashkova, O. Ye. (My University, 2013)
У роботі проведено дослідження вмісту маркерів ендотеліальної дисфункції в сироватці крові дітей, хворих на хронічні та рецидивні захворювання бронхолегеневої системи. Доведено, що дітям із хронічними та рецидивними захворювання бронхолегеневої системи притаманно порушення функціонального стану судинного ендотелію з формуванням дисбалансу системи iNOS – оксид азоту – ендотелін-1. При цьому в дітей, хворих на рецидивний бронхіт, спостерігався нетиповий дисбаланс факторів, що регулюють тонус судин, а саме – підвищення вмісту ендотеліну-1 у сироватці крові при достатньо високому рівні утворення оксиду азоту. У дітей, хворих на бронхіальну астму та муковісцидоз, недостатня продукція оксиду азоту та надлишкове утворення ендотеліну-1, призводила до розвитку надлишкової вазоконстрикції, що проявлялося, у першу чергу, ознаками легеневої гіпертензії. В работе проведено исследование содержания маркеров эндотелиальной дисфункции в сыворотке крови детей с хроническими и рецидивирующими заболеваниями бронхолегочной системы. Показано, что детям с хроническими и рецидивирующими заболеваниями бронхолегочной системы характерно нарушение функционального состояния сосудистого эндотелия с формированием дисбаланса системы iNOS – оксид азота – эндотелин-1. При этом у детей, больных рецидивирующим бронхитом, наблюдался нетипичный дисбаланс факторов, регулирующих тонус сосудов: повышение содержания эндотелина-1 в сыворотке крови при достаточно высоком уровне образования оксида азота. У детей, больных бронхиальной астмой и муковисцидозом, недостаточная продукция оксида азота и избыточное образование эндотелина-1 приводила к развитию избыточной вазоконстрикции, прояв- ляющейся, в первую очередь, признаками легочной гипертензии. A study of the content of the markers of the endothelial dysfunction in the blood serum of children, suffering from chronic and recurrent diseases of the bronchopulmonary system has been carried out in the paper. It has been corroborated that disorders 0of the functional state of the vascular endothelium with the formation of imbalance of the iNOS – nitric oxide – endothelin-1 system are inherent to children with chronic and recurrent diseases of the bronchopulmonary system. An atypical imbalance of factors, regulating the vascular tone, namely – an elevation of the content of endothelin-1 in the blood serum with a sufficiently high level of a nitric oxide formation was observed in children, suffering from recurrent bronchitis. An insufficient production of nitric oxide and an excessive formation of endothelin-1 in children ill with bronchial asthma and mucoviscidosis resulted in the development of excessive vasoconstriction that manifested first of all, by the signs of pulmonary hypertension.
Состояние функции эндотелия у дeтей с хроническими и рецидивирующими заболеваниями бронхолегочной системы
The state of the endothelial function in children with chronic and recurrent bronchopulmonary diseases of the bronchopulmonary system
Keywords: діти; бронхіальна астма; муковісцидоз; рецидивний бронхіт; ендотеліальна дисфункція; дети; бронхиальная астма; муковисцидоз; рецидивирующий бронхит; эндотелиальная дисфункция; children; bronchial asthma; cystic fibrosis; recurrent bronchitis; endothelial dysfunction