Динаміка зміни площі структур великих слинних залоз щурів у нормі та після внутрішньоутробної дії антигену - Маслова, Ірина Миколаївна; Бурега, Юрій Олексійович; Маслова, И. Н.; Бурега, Ю. А.; Maslova, I. M.; Burega, Yu. O. (Буковинський державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – встановити особливості динаміки показників співвідношення площі секреторних відділів та сполучної тканини великих слинних залоз щурів після внутрішньоутробного введення антигену. У антигенпремійованих тварин першої доби постнатального розвитку спостерігається дисбаланс у відсотковому розподілі площі епітеліальних та сполучнотканинних структур слинних залоз порівняно з новонародженими інтактними тваринами у вигляді достовірного зменшення відсотка площі секреторних відділів, збільшення площі сполучнотканинних структур. Порушення у відсотковому співвідношенні частин досліджуваних структур зберігається на рівні достовірної різниці до сьомої доби, на рівні тенденції – до чотирнадцятої та, практично, нівелюється на сорок п’яту добу постнатального розвитку. Целью работы было установить особенности динамики показателей соотношения площади секреторных отделов и соединительной ткани больших слюнных желез крыс после внутриутробного введения антигена. У антигенпремированных животных первых суток постнатального развития наблюдается дисбаланс в процентном распределении площади эпителиальных и соединительнотканных структур слюнных желез по сравнению с новорожденными интактными животными в виде достоверного уменьшения процента площади секреторных отделов, увеличения площади соединительнотканных структур. Нарушения в соотношении частей исследуемых структур сохраняется на уровне достоверной разницы до седьмых суток, на уровне тенденции - до четырнадцатых и практически нивелируется на сорок пятые сутки постнатального развития. The research was aimed to determine the dynamic features of the area ratio between the secretory portions and connective tissue of the major salivary glands in rats after intrauterine antigenic action. Antigenpremium animals of the first day of postnatal development showed the imbalance in percentage distribution of the area between epithelial and connective tissue structures of salivary glands in comparison with newborn intact rats in the form of reliable reduction of the secretory portion percentage and increased area of the connective structures. Disorders in the ratio of the parts of investigated structures is preserved on the level of significant difference till the seventh day, on the level of tendency – till the fourteenth day and it practically disappeared on the fortyfifth day of postnatal life.
Динамика изменения площади структур больших слюнных желез крыс в норме и после внутриутроб- ного действия антигена
Dynamics of structural change of major salivary glands area in rats in the norm and after intrauterine antigenic action
Keywords: слинна залоза; сполучна тканина; секреторний відділ; антиген; щури; слюнная железа; соединительная ткань; секреторный отдел; антиген, крысы; salivary gland; connective tissue; secretory portion; antigen; rats