Хронічна ішемія мозку (аспекти патогенезу, діагностики та лікування). - Демченко, Аліна Вікторівна; Demchenko, A. V. (Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, 2017)
Вперше запропоновано інтегральний підхід до вивчення патогенетичних аспектів ХІМ на основі дослідження клініко-неврологічних, нейропсихологічних, молекулярно-біохімічних, гемодинамічних, нейрофізіологічних та нейровізуалізаційних особливостей у хворих на ХІМ. Вперше дано комплексну оцінку змінам ендогенної антиоксидантної системи глутатіону та глутатіон-залежних ферментів (ГТ, ГР, ГПО) в плазмі крові та гемолізаті еритроцитів, показників спонтанної та стимульованої ОМБ, біомаркерів (ГЦ, антитіл до NR2-пептиду, білка S100B) у сироватці крові хворих залежно від стадії ДЕ, вираженості КР, стану судинної стінки БЦА та структурних змін головного мозку.
Chronic cerebral ischemia (aspects of pathogenesis, diagnostics and treatment).
Keywords: хронічна ішемія мозку; когнітивні розлади; окислювальна модифікація білків; цитиколін; хроническая ишемия мозга; когнитивные расстройства; окислительная модификация белков; цитиколин; chronic cerebral ischemia; cognitive disorders; oxidative modification of proteins; citicoline