Основні методи боротьби з мухою цеце як переносником сонної хвороби - Паталах, П. В.; Джуман, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Сонна хвороба чи африканський трипаносомоз – хвороба людей та тварин паразитичними найпростішими роду Trypanosoma, переносником якої є представники роду Glossina, чи муха цеце. За оцінками міжнародної організації охорони здоров’я близько півмільйону населення на півдні від Сахари заражені цією хворобою. У багатьох країнах Європи постійно фіксують випадки захворювань серед тих, хто повернувся з подорожі по Занзібару. Крім того, від укусів цеце щорічно гине близько трьох мільйонів голів худоби.