Дослідження компонентного складу ефірної олії квіток Lamium album - Ковальова, А. М.; Колісник, Я. С.; Гончаров, Олександр Вікторович; Ільїна, Т. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Методом хромато-мас-спектрометрії вперше визначено компонентний склад ефірної олії квіток Lamium album. Виявлено 39 сполук, з яких 28 ідентифіковано та встановлено їх вміст. Виявлено, що у досліджуваному виді Lamium album домінуючими сполуками є лінолева, пальмітинова та міристинова кислоти. Визначено 3 терпеноїдні сполуки: α-терпінеол, спатуленол, сквален; 4 ароматичні сполуки: коричний альдегід, 2-метокси-4-вінілфенол, евгенол та його похідне. Наявність різних біологічно активних сполук створює передумови для подальшого вивчення Lamium album. Методом хромато-масс-спектрометрии впервые определен компонентный состав эфирного масла цветков Lamium album. Выявлено 39 соединений, из них 28 идентифицировано и установлено их количественное содержание. Установлено, что в исследуемом виде Lamium album доминирующими соединениями являются линолевая, пальмитиновая и миристиновая кислоты. Определены 3 терпеноидные соединения: α-терпинеол, спатуленол, сквален; 4 ароматические соединения: коричный альдегид, 2-метокси-4-винилфенол, эвгенол и его производное. Наличие биологически активных веществ создает предпосылки для дальнейшего исследования Lamium album. Components of the essential oil of ﬂowers of Lamium album were ﬁrstly identiﬁed by the method of gas chromatography-mass spectrometry. 39 compounds were found 28 of them were identiﬁed and their quantitative content was determined. Linoleic, palmitic, myristic acids were dominated in uder study raw material of Lamium album. 3 therpenoid compounds: α-terpeniol, spatulenol, squalen and 4 aromatic compounds: cimmamic aldehyde, 2-methoxy -4-vinylphenol, eugenol and its derivatives were deﬁned. The presence of various biologically active substances create the preconditions for the further study of Lamium album.
Keywords: глуха кропива біла; хромато-мас-спектрометрія; компонентний склад ефірної олії; яснотка белая; хромато-мас-спектрометрия; компонентный состав эфирного масла; Lamium album; Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS); essential oil